Naplata baš i ne ide

Što će biti s pozajmicama koje je Agrokor dijelio okolo? Samo Todoriću je dao 842 milijuna kuna

Jagoda Marić

Foto Goran Stanzl / PIXSELL

Foto Goran Stanzl / PIXSELL

Najveću pozajmicu Agrokor vjerojatno nikada neće naplatiti, a riječ je o 842 milijuna koje je dao Ivici Todoriću – i to 650 milijuna kuna njemu osobno, a dok je 192 milijuna kuna dao tvrtki Agrokor Projekti u kojoj je Todorić stopostotni vlasnik 



ZAGREB Dok su se Agrokorovi dobavljači zaduživali i davali Agrokoru pozajmice, jer mu banke nisu odobravale kredite, i tako im je koncern ostao dužan 1,7 milijardi kuna, kompanija je drugim tvrtkama, bez nekog velikog osiguranja dala 1,6 milijardi kuna, a taj začarani krug, kao i odgovor na pitanje gdje je novac, očito nikoga u Hrvatskoj ne zanima.


U nagodbi vjerovnika u Agrokoru najgore su, barem kad su domaće tvrtke u pitanju, prošla ona poduzeća koja su osim redovitog poslovanja imala i ulogu banke tog koncerna. Kad mu banke više nisu odobravale kredite, Agrokor se zaduživao kod svojih poslovnih partnera, poput Francka, »Ricarda«, Sokol Marića… Te tvrtke su pak iste iznose podizale kod banaka, pa su umjesto da im banke naplate puni iznos za koji imaju regresne mjenice, dobili ponudu da im banke otpišu 65 posto iznosa, a da one otplate 35 posto. Dakle, pojednostavljeno rečeno onaj tko je Agrokoru posudio sto milijuna kuna, pa onda na osnovu mjenice uzeo isti novac od banke, sada banci ne mora vratiti cijeli iznos nego 35 milijuna, a od Agrokora neće dobiti išta.


Financijske mjenice 


O tome da je u istoj situaciji i Agrokor kad su u pitanju pozajmice koje su oni davali, odnosno da od dužnika neće dobiti puno, pisali smo nedavno kad je Trgovački sud donio nepravomoćnu odluku da se Agrokor kroz ovrhu ima pravo naplatiti od tvrtke Estima Expertus, kojoj je preko cesije svoj dug od 138 milijuna kuna prebila tvrtka Niva inženjering bivšeg premijera Nikice Valentića. Put do naplate tog potraživanja još je dug, jer Estima nema godišnje prihode ni milijun kuna, a po svemu sudeći Agrokor će u naplati svojih potraživanja proći gore nego tvrtke koje su se zaduživale da njemu daju pozajmice.




Reuters


Reuters



Prošle jeseni, Izvanredna uprava objavila je da je Agrokor dao oko 1,6 milijardi kuna pozajmica, a s druge strane tom su koncernu njegovi partneri dali 1,76 milijardi kuna pozajmica, koje su pokrivene takozvanim financijskim mjenicama.


Pokušali smo doznati koliko je pozajmica Agrokor uspio naplatiti u godinu dana. U toj kompaniji odgovaraju nam da su postupci za naplatu u tijeku, da se Agrokor pokušava naplatiti kroz ovršne postupke, ali i kroz stečajeve i predstečajeve koji su otvoreni nad njihovim dužnicima. No, ti postupci i dalje traju i još nigdje nema pravomoćne presude pa nema ni naplate. U Agrokoru doznajemo da su u posljednja tri mjeseca uspjeli naplatiti 260 tisuća kuna i da se radi o dobrovoljnoj uplati dužnika, ali ne otkrivaju o kome je riječ.



Očito je da se u slučaju pozajmica, pa i one Todoriću, nije pretjerano vodilo računa o tome kako će se novac vratiti, jer nekim od dužnika bez ikakva osiguranja te pozajmice nisu trebale biti ni odobrene. Ono čime bi se netko u Hrvatskoj doista trebao pozabaviti, ali čini se da nitko nema ozbiljne namjere, je baš taj krug u kojem Agrokor nesposoban za podizanje kredita u bankama »tjera« svoje dobavljače da se zadužuju i daju mu pozajmice, oni to čine iako znaju da je kreditno nesposoban, banke sve to odobravaju, a paralelno Agrokor drugim pojedincima i tvrtkama odobrava pozajmice iako su rijetki od njih u industrijama kojima se dominantno bave Todorićeve tvrtke.



Uz to, naplata se očekuje, napominju iz Agrokora, i kroz predstečajnu nagodbu, primjerice u tvrtki Arka. Prema predstečajnoj nagodbi za Arku, Agrokor bi trebao dobiti 2,5 milijuna kuna, od ukupno nešto više od pet milijuna koliko mu ta tvrtka duguje, dok bi Konzum naplatio 8,2 milijuna od 16,6 milijuna svojih potraživanja. Ako se predstečajna nagodba doista tako provede, u tom bi slučaju Agrokor naplatio 50 posto svojih potraživanja.


U stečaju tvrtke Com Com Ninoslava Pavića Agrokor je prijavio više od 59 milijuna kuna potraživanja, a stečajni plan će pokazati kolika će biti naplata.


Pozajmica Todoriću 


U nekim slučajevima Agrokor se pokušava dogovoriti tako da preuzimanjem imovine naplati barem dio potraživanja. Tvrtki Centar Brač, Agrokor je dao pozajmicu od 307,5 milijuna kuna, i ona je bila investitor u projekt Small Mall u centru Splita. Hoće li Agrokor preuzeti zemljište koje ima ta tvrtka i tako naplatiti bar dio potraživanja – još je nejasno.


Najveću pozajmicu Agrokor vjerojatno nikada neće naplatiti, a riječ je o 842 milijuna koje je dao Ivici Todoriću i to 650 milijuna kuna njemu osobno, a dok je 192 milijuna kuna dao tvrtki Agrokor Projekti u kojoj je Todorić stopostotni vlasnik. Todorić je u nekim nastupima pokušavao uvjeriti da nije ništa sporno što je uzeo novac od svoje kompanije da bi, kako tvrdi kupovao dionice samog Agrokora. No, vlasnik iz trgovačkog društva nepovratno novac može uzeti samo kroz dividendu i na to mora platiti porez, a sve ostalo je pozajmica koja se mora vratiti.