Mora proraditi

Što će biti s Povjerenstvom za Agrokor? Barić: ‘HDZ preširoko tumači pravne norme’

Dražen Ciglenečki

Trebamo se povući iz svih saborskih odbora. Ako HDZ zaustavi povjerenstvo, jasno je s kojim motivom, moramo krenuti u totalnu političku borbu, smatra važan SDP-ov zastupnik



Ja sam ipak pravnik i legalist. Čitao sam odgovarajuće odredbe zakona i on je tu jasan – sukladno članku 4., ako se pokrene kazneni postupak u određenom slučaju, istražno povjerenstvo odmah prestaje s radom. Ne vidim kako bi netko drugi mogao to drukčije interpretirati, izjavio je jučer predsjednik Vlade Andrej Plenković.


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je, pak, da istražno povjerenstvo mora proraditi i da Plenković mora biti saslušan među prvima, dok su neki u toj stranci i za radikalniju borbu.


– Trebamo se povući iz svih saborskih odbora. Ako HDZ zaustavi povjerenstvo, jasno je s kojim motivom, moramo krenuti u totalnu političku borbu, smatra važan SDP-ov zastupnik.




Sanja Barić, profesorica ustavnog prava na riječkom Pravnom fakultetu, smatra da ne postoje nikakvi razlozi da istražno povjerenstvo ne radi paralelno s istragom koju bi pokrenulo Državno odvjetništvo.


– O tome će odlučivati većina u povjerenstvu, ali mi možemo reći kako bi se zakon trebao tumačiti. Povjerenstvo bi trebalo istraživati sve ono što je definirano kao njegova zadaća, izuzevši stvari koje su predmet kaznenog postupka. Dakle, sve što po naravi ne odgovara biću kaznenog djela nego spada u političku i etičku odgovornost. Primjerice, pisanje lex Agrokor je pitanje pristupa na informacije, nema nikakve veze s kaznenim djelom i jasno je da bi se povjerenstvo trebalo i time baviti, a ne da ga se ukine. HDZ preširoko tumači pravne norme, to ne proizlazi iz logike instituta istražnog povjerenstva.


Parlamenti nisu sudovi, ne vode kaznene postupke, nego ispituju je li određena osoba nešto znala ili ne i je li stoga eventualno politički odgovorna, rekla nam je Sanja Barić. Ona naglašava da je i sama izjava guvernera HNB-a Borisa Vujčića da su svi sve znali o Agrokoru »dovoljna da bi se pokrenulo istražno povjerenstvo kako bi se utvrdilo što je tko doista znao«.