Nakon jučerašnje ostavke na mjesto županice

Što će Lovrić Merzel poslije Remetinca? Opcije su povratak u Sabor ili saborska mirovina

Dražen Ciglenečki

Premda je Lovrić Merzel isključena iz stranke, to ne znači da ona u slučaju dolaska u Sabor ne bi kao neovisna zastupnica mogla biti članica Kluba SDP-a



ZAGREB »- Berisav Živković, odvjetnik Marine Lovrić Merzel koja je jučer dala ostavku na mjesto sisačke županice, nije znao kakvi su njeni planovi i što će raditi nakon puštanja iz Remetinca, koje se očekuje 5. rujna.


No na raspolaganju joj je nekoliko opcija. Budući da je na zadnjim izborima Marina Lovrić Merzel izabrana u Sabor, ona sada može aktivirati zastupnički mandat, koji joj je od početka saziva u mirovanju. U parlamentu je zamjenjuje SDP-ovac Zoran Vasić. Premda je Marina Lovrić Merzel isključena iz stranke, to ne znači da ona u slučaju dolaska u Sabor ne bi kao neovisna zastupnica, kad bi to željela, mogla biti članica Kluba SDP-a.


Odluka bi, naravno, bila na SDP-u. Nakon formaliziranja svoje ostavke, Marina Lovrić Merzel ima zakonski rok od osam dana u kojem mora odmrznuti mandat ili ostaje bez njega.




  Dugogodišnja sisačka županica mogla bi i otići u saborsku mirovinu, koju je stekla nedavnom odlukom Ustavnog suda. Marina Lovrić Merzel ispunjava sve uvjete potrebne za saborsku mirovinu, na koje sada opet imaju pravo svi koji su bili zastupnici do ukidanja tih povlaštenih mirovina. Iako Marina Lovrić Merzel nikad nije konzumirala zastupnički mandat, s obzirom da se uvijek opredijelila ostati županice, i mirovanje se računa kao obnašanje zastupničke dužnosti.


Ona je stoga u Saboru provela najmanje dvije godine plus jedan dan, navršila je 50 godina i ima 20 godina radnog staža, što su uvjeti za povlaštenu mirovinu koji su bili na snazi u sazivu Sabora kad ih je Marina Lovrić Merzel ispunila.    Dužnost sisačko-moslavačkog župana će, pak, do prijevremenih izbora preuzeti njezin zamjenik Zdenko Vahovec.