Tehnička vlada

Što će Hrvatska reći na arbitražnu tužbu u Washingtonu? Vlada danas šalje odgovor Bruxellesu

Jagoda Marić

Europska komisija Hrvatskoj predbacuje da je sav trošak konverzije prebacila na banke, da se nije vodila socijalnim kriterijima, jer je konverzija omogućena svima neovisno je li im ugrožena egzistencija



ZAGREB   Kakav je odgovor hrvatskih vlasti na primjedbe Europske komisije na Zakon o konverziji i kako će se Hrvatska postaviti u slučaju arbitražne tužbe UniCredita u Washingtonu, hrvatskoj javnosti trebalo bi postati barem malo jasnije nakon današnje sjednice Vlade. Iako je pismo s odgovorima Europskoj komisiji pripremljeno na jučerašnjem Užem kabinetu Vlade, jučer  nitko nije želio govoriti o njegovu sadržaju, odnosno hrvatskom odgovoru na primjedbe Komisije. 


Zajednički jezik


Ministar financija Zdravko Marić kazao je da će Vlada na današnjoj sjednici usvojiti to pismo, a da bi javnost o njegovim glavnim naglascima mogla izvijestiti priopćenjem.


Europska komisija Hrvatskoj predbacuje da je sav trošak konverzije prebacila na banke, da se nije vodila socijalnim kriterijima, jer je konverzija omogućena svima neovisno je li im ugrožena egzistencija, te da retroaktivna primjena ugrožava načelo pravne sigurnosti.  Kako će na te tri glavne primjedbe, koje su od početka izrade isticale i banke, odgovoriti Vlada –  trebalo bi biti malo jasnije već danas.




Vidjet će se i jesu li po tom pitanju, ali i pitanju odgovora na tužbu UniCredita te moguće nagodbe s bankama Most i HDZ uspjeli pronaći zajednički jezik. Marić je kao i mostovci nekoliko proteklih dana isticao da će Vlada uvijek zauzimati stav koji je u nacionalnim interesima, koji štiti porezne obveznike i državni proračun. Na novinarski upit jesu li HDZ i Most  za početak suglasni oko sadržaja pisma Europskoj komisiji, Marić je odgovorio da misli da jesu.


– Vidjet ćete sutra na sjednici Vlade kad bude glasanje – rekao je ministar financija. Što se tiče arbitražnog spora u Washingtonu, te ideje da se osporava nadležnost tog sudišta, Marić je opet bio neodređen, te je poručio da treba »pronaći najbolje moguće rješenje dobrom pažnjom i pažnjom dobrog gospodarstvenika, odnosno zaštitom nacionalnih interesa i poreznih obveznika«, dodajući da se na tome radi.


Iz Mosta su posljednjih dana stizali prijedlozi da se država mora postaviti nešto hrabrije kad su u pitanju banke, pa ako treba na njihove zahtjeve odgovoriti i uvođenjem poreza na aktivu banaka. No, Marić ni oko toga, kako je kazao »ne želi spekulirati« i ponovo ponavlja da je osnovni postulat zaštita nacionalnih interesa.


Nužan jasan stav


Nije puno rječitiji po pitanju hrvatskih nevolja zbog švicarskog franka bio ni predsjednik HDZ-a i vjerojatno budući hrvatski premijer Andrej Plenković. Izbjegao je izravno odgovoriti postoji li  nesuglasica između HDZ-a i Mosta oko rješenja tog problema.


– Mislim da su ljudi kad se radi o konverziji zakonom već bili adresirani, sada je bitno da se zaštiti hrvatska država i hrvatski proračun. Očekujem jasan stav Ministarstva financija koje će voditi taj postupak. – Postoji tu i Ministarstvo financija i DORH i Vlada koja vodi taj proces. Stav HDZ-a je jasan – zaštititi hrvatske interese – kazao je Plenković.