Što će sada Bandić

Stjepan Tuđman o zagrebačkom spomeniku svojem ocu: ‘Ti kipovi uopće ne sliče na njega’

P. N.

Foto Igor Soban / PIXSELL

Foto Igor Soban / PIXSELL

Ovo nije Hrvatska kakvu je zamislio Franjo Tuđman, kao što ni spomenik ne nalikuje na njega. No za mene je otkrivanje njegova spomenika svečani čin. Zbog toga sam okupio 12 generala svih rodova vojske koji smo bili uz Tuđmana, kaže Ćesić Rojs



Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu svečano će biti otkriven u ponedjeljak, no članovi njegove obitelji najvjerojatnije neće doći na križanje Ulice Hrvatske bratske zajednice i Vukovarske.


Tuđmanov sin Stjepan za 24 sata je otkrio kako se također slaže s tvrdnjama da zagrebački spomenik ni najmanje ne nalikuje Franji Tuđmanu. 


– Što se tiče svih skulptura i bista diljem Hrvatske, iskreno nisam sretan što je to prepušteno isključivo imaginaciji umjetnika. Moram nagađati što je umjetnik likom moga oca htio reći. Ne volim što se kod mnogih uopće ne prepoznaje Franjo Tuđman. Cijenim kipara Kuzmu Kovačića, no moram reći da me se najviše dojmio onaj kip u Škabrnji. Jedino sam ondje osjetio nešto dok sam ga gledao, za razliku od kipa u Kninu – kaže Stjepan Tuđman. 




– Ovo nije Hrvatska kakvu je zamislio Franjo Tuđman, kao što ni spomenik ne nalikuje na njega. No za mene je otkrivanje njegova spomenika svečani čin. Zbog toga sam okupio 12 generala svih rodova vojske koji smo bili uz Tuđmana. Stajat ćemo po šest sa svake strane uz predsjednika. Bit će to Miljavac, Lucić, ja Rojs, Krešić, Klaušić, Urlik Domagoj, Štimac, Čuletić, Bobetkov sin i ostali. Nosit ćemo svečane odore – izjavio je, pak, Ljubo Ćesić Rojs.