Suradnik bivšeg predsjednika bez posla

Stjepan Mesić o slučaju odbačenog profesionalca: ‘Bagića treba vratiti na Policijsku akademiju’

Boris Pavelić

Svi kao da se boje zaposliti Bagića – Stjepan Mesić / Snimio Sergej DRECHSLER

Svi kao da se boje zaposliti Bagića – Stjepan Mesić / Snimio Sergej DRECHSLER

Bilo bi logično da ga sustav prihvati, da bude vraćen na radno mjesto jer ima i znanje i iskustvo, kaže Mesić. Bagićev je glavni problem to što je bio moj suradnik, kaže Mesić



ZAGREB  Željko Bagić stručan je, profesionalan, kvalitetan suradnik te dobar organizator, i bilo bi logično da se vrati na svoje radno mjesto na Policijskoj akademiji, gdje je nekad predavao, izjavio je jučer za naš list bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.


Naš list jučer je objavio kako Bagić, magistar pravnih znanosti, branitelj i dugogodišnji bliski suradnik bivšeg predsjednika Republike, već pet godina ne može pronaći posao. Zna za to i Mesić, koji tvrdi da je »Bagićev glavni problem to što je bio moj suradnik.


»Pokušavao sam mu pomoći, jer znam kako radi. No, sve uzalud. Kad god bismo se dogovorili da interveniram, da njegovim potencijalnim poslodavcima kažem kakav je bio dok smo surađivali, ne bi bilo rezultata«, kaže Mesić.




– Bagić zaslužuje da mu se pomogne, jer ima i znanje i iskustvo. Kada sam, primjerice, 1991. bio predstavnik Hrvatske u Beogradu, i kada je trebalo jako dobro paziti na sve moguće sigurnosne izazove, Bagić je sve to profesionalno rješavao. To je samo jedan primjer. Bilo bi logično da ga sustav prihvati, i da bude vraćen na staro radno mjesto na Policijskoj akademiji«, kazao nam je Mesić.


U vrijeme Mesićeva predsjedničkog mandata, Bagić je s njim surađivao pet godina, od 2000. do 2005. Bio je predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost, potpredsjednik Savjeta za koordinaciju rada sigurnosnih službi i tajnik predsjedničkog ureda.


»Sve je bilo dobro dok sigurnosne službe nisu počele spekulirati da je Bagić moja veza s Hrvojem Petračem, koji je 2005. pobjegao. No to nije bila istina, kao što nisu bile istinita nagađanja da je Petrač sufinancirao moju predsjedničku kampanju za izbore 2005. godine«. Ipak, da se nagađanja otklone, Bagić je u dogovoru s Mesićem otišao iz predsjedničkog ureda, i zaposlio se u Ininoj tvrtki za osiguranje.


– Nakon nekoliko godina, Ina je napravila ugovor s drugom sigurnosnom tvrtkom, koja je preuzela sve zaposlene, ali ne i Bagića. Tko je to namjestio, nikad nisam saznao. Kamo god bi on poslije toga dolazio tražiti posao, uvijek ga je pratio »rep« spekulacija vezanih uz Petrača. Ali sve je to potpuno neopravdano: Bagić nikada nije imao nikakve loše ili kriminalne veze, nego najbolje radne karakteristike. Ali svi kao da ga se boje zaposliti –  pitam se samo, koga? – čudi se Mesić, koji drži da je njegov bivši suradnik svakako zaslužio posao na Policijskoj akademiji.