Bivši predsjednik u emisiji televizije N1

Stjepan Mesić: HDZ je slučaj za Guinnessovu knjigu rekorda

P. N.

"U HDZ-u će biti stanje pune mobilizacije. Međutim, imat će hendikep, a to je da su neposredno prije jednoglasno izabrali predsjednika, a sada se istog rješavaju. Kandidira se čovjek (Andrej Plenković, op. a.) koji je ostao usamljen na Saboru HDZ-a", tvrdi Mesić i naglašava da Franjo Tuđman nikada nije dozvolio da se predznak demokršćanstva stavi u HDZ



Gost emisije Novi dan na televiziji N1 bio je bivši predsjednik Stjepan Mesić, koji je komentirao aktualnu političku situaciju. 


Prenosimo razgovor u cijelosti:


Kako vidite hrvatsku politiku u ovom trenutku? Sabor se raspušta 15. srpnja, idemo na izbore. Je li to bila dobra odluka?




“Ono što ovdje začuđuje je da je HDZ – stranka koja je dovela Vladu i premijera na kraju bila protiv njih. Oni su slučaj za Guinnessovu knjigu rekorda, ali možemo biti sigurni da se to više neće na takav način ponoviti. Nadam se da će i opozicija i oni na vlasti izvući pouke i da ćemo se vratiti pravim vrijednostima i biti oslobođeni ovog pokušaja povijesnog revizionizma koji je zahvatio velike dijelove društva.”


Jedna od rijetkih odluka Vlade bila je ona o ukidanju Vašeg ureda?


“Ne znam kakav će biti stav onih koji će doći na vlast, ali mislim da je ovo bilo jedno puko iživljavanje, jedna populistička mjera. Do građana nije došla prava informacija. Da je, da su znali da je preko mojeg ureda došlo 400 milijuna eura poslova našim tvrtkama, koliko cijela ova Vlada nije dovela, drugačije bi to bilo. Moj ured je na transparentan način pomagao hrvatskom gospodarstvu. Da su to znali neki u Saboru, ne bi pljeskali na tu odluku.”


“I dalje ću maksimalno pomagati Hrvatskoj. Imam toliko političkog kapitala da mogu doći do svakog šefa država i mogu pomoći svakom našem gospodarstveniku. Ovo je bila samo jedna prašina u oči građana da ih se zabavi da se ne vidi kako ova Vlada nije radila ništa.”


Politička kampanja je zapravo već počela. Kako vidite stanje u HDZ-u nakon ostavke Tomislava Karamarka?


“U HDZ-u će biti stanje pune mobilizacije. Međutim, imat će hendikep, a to je da su neposredno prije jednoglasno izabrali predsjednika, a sada se istog rješavaju. Kandidira se čovjek (Andrej Plenković, op. a.) koji je ostao usamljen na Saboru HDZ-a. To je nešto što odudara jedno od drugog. Ako misleći dio HDZ-a shvati u čemu se griješilo i pokuša se vratiti u centar i uspije u tome, može se profilirati iz pokreta u stranku. U HDZ-u još postoje zablude. Slušam neke koji su u vrhu stranke, a ja sam bio prvi tajnik i bliski suradnik Franje Tuđmana dok se nismo razdvojili na politici prema BiH, Tuđman nikada nije dozvolio da se predznak demokršćanstva stavi u HDZ. Rekao je da HDZ mora biti na bazi Ante Starčevića, Stjepana Radića i hrvatske ljevice. Nikada nije spominjao demokršćanstvo. Oni koji su došli kasnije očito nisu čitali spise i ne znaju ništa.”


Ako predsjednik HDZ-a postane Andrej Plenković, može li to izazvati potrese i u drugim strankama?


“Mislim da stranke moraju voditi svoju politiku, a ne protiv drugoga. Ako će se tako voditi kampanja onda to ne mora biti ništa teško, građani će lakše prepoznati što stranke nude. Nadam se da su stranke povukle pouke. Prije svega HDZ se mora vratiti svome centru, a riješiti se radikalnih elemenata koji mu samo štete”, zaključuje Stjepan Mesić.