Stižu “e-propusnice” za napuštanje mjesta prebivališta: Imat će QR kod, ali neće se moći izdavati tek tako



Ministar uprave Ivan Malenica danas je predstavio uslugu “e-Propusnica”, koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite.


 


Dosad je, kaže ministar, bilo zloupotreba sustava izdavanja propusnica, a sad će biti stvoreno jedinstveno mjesto pristupa. Propusnice će, piše N1, i dalje će izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita, u skladu s odredbama iz odluke Stožera, no sve će podatke o onima za koje izdaju propusnice morati upisivati u aplikaciju te će tim podacima raspolagati državna tijela. Pri izdavanju propusnica gledat će se koliko firma ima zaposlenika, koliko izdaje propusnica te gdje zaposlenici rade.




 


O tome će ovisiti i gdje mogu putovati.


 


Nove će se propusnice građanima slati e-mailom, imat će QR kod, moći će biti samo u digitalnom obliku i neće ih trebati printati. Policiji će biti dovoljan i OIB. Istodobno s početkom upotrebe aplikacije, bit će napravljena i revizija postojećih propusnica i treba očekivati da će se poprilično smanjiti broj onih koji mogu ići iz mjesta u mjesto.


 


– Cilj je ubrzati i digitalizirati cijeli proces. No svi moramo biti odgovorni prilikom traženja propusnica i čuvati zdravlje cijelog društva i svojih najbližih. Ostanimo doma kako bismo pobijedili ovaj virus, rekao je Malenica.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.