Sredozemna anticiklona

Stiže rano proljeće: Prognoza za ostatak veljače svakako će se svidjeti onima kojima je dosta zime

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Bura na Jadranu do srijede će onemogućavati normalno prometovanje, no oborina će sljedećih dana u većini Hrvatske biti još i manje nego u ponedjeljak, što će pogodovati daljnjem smirivanju stanja s vodostajima. Uz manje oblaka tijekom noći i jutra temperatura će zraka u unutrašnjosti ponovno često biti u “minusu”, osobito od srijede do subote, a dnevna temperatura neće se znatnije mijenjati, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno. Ponegdje može biti slabih oborina na granici kiše i snijega, ponajprije na krajnjem istoku u noći i ujutro. Mjestimice će puhati slab i umjeren sjeverni vjetar, a temperatura će zraka od jutarnjih 0 do 2 °C danju porasti do vrijednosti između 4 i 6 °C. Oblaka će dosta biti i u središnjoj Hrvatskoj, ali uz samo malu vjerojatnost za slabe oborine. Štoviše, očekuju se i sunčana razdoblja, osobito u drugome dijelu dana. Najniža temperatura oko 0 °C, a najviša oko 5 °C. Vjetar većinom slab, mjestimice umjeren sjeveroistočni. I u gorju će biti do umjerenog sjeveroistočnojaka, a u Hrvatskom primorju i Istri puhat će slaba i umjerena bura, uglavnom podno Velebita ponegdje i jaka, s olujnim udarima. Pritom uz more i u unutrašnjosti Istre većinom sunčano, a u Lici i u Gorskome kotaru umjerena i povećana naoblaka, samo mjestimice uz malo snijega. U Dalmaciji dnevna temperatura između 13 i 15 °C, samo u Zagori malo niža. I pritom uglavnom sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Bura će oslabjeti, a prema kraju dana ponovno pojačati. Na otvorenome moru okrenut će na sjeverni i sjeverozapadni vjetar. More malo i umjereno valovito, na otvorenome valovito.


I na jugu Hrvatske će bura oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni vjetar na otvorenome, gdje more može biti i valovito. Tijekom dana bit će dosta sunčanog vremena, uz samo malu vjerojatnost za mjestimičnu kišu na otocima i otvorenome moru.




Idućih dana na kopnu više sunčanog vremena nego u ponedjeljak i utorak, ali će biti češća ponegdje s maglom. Malo je kiše moguće uglavnom u srijedu u unutrašnjosti Dalmacije, a u petak je u gorju moguć slab snijeg. Dnevna temperatura neće se previše promijeniti, ali će jutra biti hladnija. Na Jadranu će se zadržati relativno toplo i bit će većinom sunčano. Bura u srijedu još jaka, mjestimice s olujnim udarima, slabjet će prema kraju dana te osobito tijekom četvrtka kada će okrenuti na sjeverozapadni i zapadni vjetar. Malo je kiše moguće uglavnom mjestimice na jugu u srijedu te opet u petak, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec.


Istramet je, pak, objavio kako nas u nastavku mjeseca očekuje jačanje sredozemne anticiklone.


“U takvoj situaciji možda bi se i nekoliko tjedana družili s toplim i sunčanim (rano)proljetnim vremenom. Naravno, pojava kratkotrajnih fronti uz prolazan nalet hladnijeg vremena (nećemo reći zime) ne smije se isključiti, no daleko je to od zime kakvu valja očekivati u veljači”, prognoziraju.