Presudno izjašnjavanje članstva

Stipić: Sindikat Preporod neće potpisati sporazum s Vladom jer ga je 61 posto članova odbacilo

Hina

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

Nije dobro, kaže, što je došlo do razjednačavanja zaposlenika u sustavu. »Jer smo u štrajku bili zajedno i nije se pravila razlika tko je koji sindikat ili jest ili nije nastavnik, čak ni među onima koji jesu ili nisu u sindikatu. Jednu smo nepravdu rješavali, a stvorili novu. Nije dobro što potpisivanju nije prethodilo izjašnjavanje članstva i to je velik problem sporazuma« rekao je Stipić



DUBROVNIK Čelnik školskog sindikata Preporod Željko Stipić najavio je u četvrtak kako njegov sindikat neće večeras potpisati sporazum s Vladom, budući da se provedenim izjašnjavanjem čak 61,82 posto od ukupno ispitanih 10.677 članova sindikata i drugih sudionika štrajka izjasnilo protiv sporazuma.


Stipić je na konferenciji za novinare u Dubrovniku kazao da se za prihvaćanje Vladine ponude izjasnilo 38,18 posto ispitanih, a protiv je bilo 61,82 posto.


Izjašnjavanje je provedeno u 385 škola u kojima djeluje Sindikat Preporod, a bilo je uključeno i nastavno i nenastavno osoblje.




»Jasno je da većina zaposlenih ovakav aranžman jedne priče ne podržava. Sindikat Preporod neće večeras potpisati taj sporazum«, poručio je Stipić i dodao kako je ovaj rezultat izjašnjavanja poruka premijeru Andreju Plenkoviću, ali i sindikatima koji su sporazum prihvatili.


Naglasio je kako je većina članova njegova sindikata pokazala da ne prihvaća ovakav kraj štrajka, zamjerajući ostalim prosvjetnim sindikatima što nisu ispunili obećanje da će prije odluke o prihvaćanju sporazuma provesti izjašnjavanje među sudionicima štrajka.


Kao bitan detalj pregovora istaknuo je drugu točku sporazuma o odluci sindikata na tijelima, bez izjašnjavanja članstva.


»Može premijer željeti što hoće, ali su tri sindikata na to pristala. To smatram lošim i štetnim za budućnost sindikalnog djelovanja«, poručio je Stipić.


Ističe i kako sporazum ima i dobre i loše strane.


»Dobro je što ide povišica plaće i što ide i nastavnom i nenastavnom osoblju. Dobro je i što se shvatilo da plaće zaposlenih u obrazovanju zaostaju, a i što je ispravljena dugogodišnja nepravda prema koeficijentima tajnika i računovođa«, izjavio je Stipić te naveo negativne strane.


Nije dobro, kaže, što je došlo do razjednačavanja zaposlenika u sustavu. »Jer smo u štrajku bili zajedno i nije se pravila razlika tko je koji sindikat ili jest ili nije nastavnik, čak ni među onima koji jesu ili nisu u sindikatu. Jednu smo nepravdu rješavali, a stvorili novu. Nije dobro što potpisivanju nije prethodilo izjašnjavanje članstva i to je velik problem sporazuma« rekao je Stipić.


Podsjetio je kako su sindikati mjesec i pol dana ponavljali kako se ništa neće potpisati prije provjere u članstvu. Uz to, dodao je kako njegov sindikat nije sklon rješenjima ‘odgođenog sindikalizma’.


»Više smo se puta ozbiljno opekli takvim rješenjima. Ne znam što će se događati u izbornoj godini s 1 posto, a kamo li s 2 posto u 2021. godini. Sigurno će se dogoditi političke promjene i nadam se da nećemo svi u tome izvisiti i ispasti naivni. Svakako smo se odgodom pokazali nevjerodostojnima«, zaključio je Stipić.


Nakon 36 radnih dana štrajka Vlada je prihvatila zahtjev sindikata, te je nastavnicima i učiteljima podigla koeficijent složenosti poslova za traženih 6,11 posto kroz tri etape. Povećanje koeficijenta nije predviđeno za nenastavno osoblje u školama, pa će se čistačice, kuharice, domar i drugi morati zadovoljiti povišicom kroz dodatke na plaću.