Kriza vlasti

Stigao dan “D”: Danas pada Vlada, moguće i samoraspuštanje Sabora

Dražen Ciglenečki

Orešković je apelirao na Domoljubnu koaliciju i Most da »učine dodatni napor da prevladaju razlike i spuste tenzije«. Za Most su moguće samo dvije opcije – ili vlada s Oreškovićem ili novi izbori



ZAGREB   U Saboru će danas, nakon nepunih pet mjeseci trajanja, pasti Vlada Tihomira Oreškovića, u kojoj je jučer ostavku podnio prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko. Svi zastupnički klubovi, osim Mostovog, najavili da će glasovati za premijerov opoziv. O tome je, dakle, gotovo postignut konsenzus, makar nije isključeno da poneki zastupnik HDZ-a, poput, primjerice, Miroslava Tuđmana, prekrši stranačku stegu i glasuje protiv opoziva Oreškoviću.


No, s druge strane, u SDP-u se nadaju da bi četvrtak mogao biti i zadnji dan osmog saziva Sabora i da će biti donijeta odluka o samoraspuštanju parlamenta. Za to su opciju jučer značajno povećani izgledi jer je Božo Petrov otkrio da je 12 zastupnika Mosta dalo unaprijed svoje potpise u prilog spomenute odluke i novih izbora, za slučaj da HDZ ne odustane od glasovanja o nepovjerenju predsjedniku Vlade.


Samo dvije opcije




U svjetlu ovih činjenica, neobično je što je predsjednik Sabora Željko Reiner najavio da današnja sjednica započinje raspravom o prijedlogu zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju. Tek potom slijedi točka dnevnog reda u sklopu koje će biti srušena Vlada. Ovo znači da u HDZ-u procjenjuju da za nju nije potrebno planirati previše vremena, a to sugerira da će njihovi zastupnici minimalno sudjelovati u raspravi. Slična je i namjera SDP-a. Uime njihovog Kluba kraće će govoriti Zoran Milanović, zatim vjerojatno nitko iz SDP-a. Mostovci će, pak, biti entuzijastični u obrani Oreškovića i Vlade, a i premijer bi mogao biti vrlo aktivan. Jučer je Orešković dao izjavu, ali nije želio odgovarati na novinarska pitanja ističući da će »na sva pitanja odgovarati u Saboru«. Orešković je još i apelirao na Domoljubnu koaliciju i Most da »učine dodatni napor da prevladaju razlike i spuste tenzije«.


– Vjerujem da će ova Vlada nakon stabilizacije nastaviti provoditi promjene koje smo najavili i koje smo započeli. Ova Vlada ima puno toga za napraviti u interesu hrvatskih građana, kazao je Orešković, ali šanse za opstanak njegove Vlade mjere se promilima.


Čak je realnije od toga da već danas dođe do samoraspuštanja Sabora.


– Za Most su moguće samo dvije opcije – ili vlada s Oreškovićem na čelu ili novi izbori. Naših 12 zastupnika dalo je unaprijed svoje potpise za raspuštanje Sabora. Čujemo različite priče o kupovini zastupnika, prebačaju s jedne na drugu stranu. Toga nema. Odluku će donijeti Nacionalno vijeće Mosta, sutra će se sve znati, izjavio je Božo Petrov na konferenciji za novinare u zgradi Vlade.


Vjera u tri potpisa


SDP-ovoj inicijativi za raspuštanje Sabora dosad se potpisima pridružilo 60 zastupnika i imaju čvrsto obećanje dvojice HDSSB-ovca. Ivan Sinčić stalno javno govori da su izbori jedino rješenje, ali s potpisom još oklijeva.



Izjave zastupnika nacionalnih manjina tijekom aktualne krize vlasti iziskuju pomno iščitavanje zato što su oni namjerno neodređeni. Jučer se sastao njihov Klub, a iz riječi Šandora Juhasa moglo bi se zaključiti da su manjinski zastupnici voljni podržati Vladu koju bi sastavio Zdravko Marić, ali uz uvjet da on i bez njih ima parlamentarnu većinu. –  Nacionalne manjine trebaju biti jamac stabilnosti Vlade. To ne znači da trebamo formirati tu vladu, nego da trebamo biti stabilizirajući faktor nečega što se formiralo, rekao je novinarima predsjednik Kluba nacionalnih manjina. Dakle, Marić  vjerojatno ne može računati da će mu dvojica SDSS-ovaca i još trojica zastupnika manjina pomoći u skupljanju 76 potpisa kako bi dobio mandat za sastavljanje Vlade. Kad bi Marić ostao ispod te brojke, Juhas i kolege radije bi na prijevremene izbore.–  Razgovarali smo o tome da treba poslušati glas javnog mnijenja, koje je apsolutno većinom za nove izbore, kazao je Juhas. U slučaju da zastupnici nacionalnih manjina ne promijene stav, onda je praktično nemoguće preslagivanje u Saboru koje bi Marića učinilo premijerom. Članovi ovog Kluba glasovat će za opoziv Tihomira Oreškovića, a nisu odlučili hoće li potpisati inicijativu za nove izbore.


– Vjerujemo u ta tri potpisa i onda barem još jedan od osmeročlane skupine zastupnika u kojoj su HRID, nacionalne manjine i Radimir Čačić. Valjda će ga netko od njih dati u četvrtak i onda je s 12 Mostovih to 76 potpisa, natpolovična većina. Reiner odluku o raspuštanju mora uvrstiti u dnevni red u roku od 15 dana, ali nadamo se da bi postupio razumno i stavio to na glasovanje odmah danas. Čemu čekati, ako 76 zastupnika potpisom kaže da neće sudjelovati u preslagivanju, onda je jasno da ih se može okrenuti samo nezakonitim metodama, rekao nam je jedan SDP-ov dužnosnik.


Sasvim u sjeni približavanja raspletu krize vlasti ostala je ostavka Tomislava Karamarka.


– Odluka o ostavci donesena je prije tjedan dana, a objavljena na Predsjedništvu stranke prije dva dana i nema veze s odlukom Povjerenstva za sukob interesa. Pozivam gospodu Petrova i Oreškovića da također daju ostavku i prekinu situaciju u kojoj se nalazimo, izjavio je Karamarko na press konferenciji u sjedištu HDZ-a, dok su iza njega stajali ministri iz te stranke.


Simboličan čin


Nije jasno čemu ta Karamarkova ostavka i njegov poziv Petrovu i Oreškoviću, kad Vlada ionako pada.


–  Ovo je simboličan čin. Htio sam poručiti nemojmo se mrcvariti po Saboru i Vladi, dajmo mjesto drugim ljudima, objasnio je Karamarko.


Ti drugi ljudi su oni koje bi trebao okupiti Zdravko Marić, u čiju Vladu Karamarko vjeruje. A što ako taj projekt ipak ne uspije?


– Ako ne uspijemo presložiti većinu… Uspjet ćemo presložiti većinu. Ja idem u hrvatski parlament, a gospodin Marić bit će premijer i to će će biti dobra Vlada s novom energijom, optimističan je Karamarko.


Šef Mosta je jučer, pak, još polagao nade u puč koji bi u HDZ-u protiv Karamarka izveli članovi Predsjedništva stranke i prisilili ga da obustavi opoziv Oreškovića.


– Apeliram na mudrost i odgovornost svih članova Predsjedništva HDZ-a da pokažu da im je stalo, ne do Vlade, nego države i hrvatskih građana. Ne bih volio da se neka stranka privatizira od strane pojedinaca koji ne znaju prepoznati političku odgovornost, ustvrdio je Petrov.


Ali, jučer predvečer održana je sjednica zajedničkog Kluba zastupnika Domoljubne koalicije i, unatoč povremenim povišenim tonovima koji su dopirali iz male sabornice, potvrđeno je da se ide u rušenje Oreškovića. Nakon svega što su HDZ i njihovi partneri napravili u tom smjeru, natrag se jednostavno više ne može.