Ministar

Stier: Hakerski napad možda došao s istoka, ali nema veze s Plenkovićevim posjetom Ukrajini

Hina



Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u subotu je kazao da u hakerskom napadu na računalnu mrežu ministarstva u listopadu nije kompromitirana nijedna strateška informacija, dopustivši mogućnost da je napad došao s istoka, ali da nema veze s posjetom premijera Ukrajini jer se dogodio prije stupanja na dužnost Andreja Plenkovića.


»Prema izviješću koje sam dobio nijedna strateška informacija nije kompromitirana. Cilj napada su bile informacije koje su se odnosile na vanjsku i sigurnosnu politiku u kontekstu euroatlantskih organizacija, ali nijedna informacija od strateške važnosti nije kompromitirana«, kazao je Stier novinarima.


Govoreći o jačanju zaštite podataka najavio je model suradnje MVEP-a i Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).»O tome sam razgovarao s ravnateljem SOA-e. Pospješit ćemo suradnju sa SOA-om kako bismo dodatno zaštitili klasificirane informacije”, rekao je Stier na konferenciji za novinare. Šef diplomacije je potvrdio medijska nagađanja i kazao da je, prema dostupnim informacijama, moguće da je napad došao s istoka.”Ono što smo dobili pokazuje da postoje indicije da napad dolazi s istoka, ali na tim informacijama radi SOA. Ovo se događalo i u drugim dijelovima Europe«, kazao je Stier. U više navrata je ponovio da je napad zabilježen za vrijeme mandata bivšeg šefa diplomacije Mire Kovača i bivše vlade te da nema nikakve veze s posjetom premijera Andreja Plenkovića Ukrajini, opovrgavši napise u Jutarnjem listu da se sve desilo tijekom zadnjih 30 dana.»To je netočno”, naglasio je Stier, i dodao da ostaje otvoreno pitanje zašto je list htio manipulirati javnošću.»Ako se htjelo prikazati da je to odgovor na politiku nove vlade, moram reći da napadi nisu došli nakon posjeta premijera Ukrajini, oni su bili prije toga i prije nego je Plenković postao premijer”, rekao je Stier.

Po njegovim riječima, vlada ima svoju vanjsku politiku i ustraje upravo na principima i na takvoj vanjskoj politici, ali je važno naglasiti i otkloniti dezinformaciju da je to odgovor na potez vlade Andreja Plenkovića.