Slučaj Vojislava Šešelja

Stefanović odgovara Petrovu: Hrvatska neka riješi svoj rastući fašizam

P. N.

Foto srbijadanas.com

Foto srbijadanas.com

“Nije Srbija protjerala 300.000 Hrvata iz Srbije, nego je Hrvatska protjerala 300.000 Srba koji su bili državljani Republike Hrvatske. Prvo neka se suoči s demonima sopstvene prošlosti, da se ispriča, pa onda da se sjeti drugima dijeliti lekcije”, rekao je on i poručio vladi u Zagrebu: "Neka ljudska prava brane tamo, pa neka onda gledaju što se događa u drugim državama", rekao je Stefanović



Na konferenciji za medije na kojoj je govorio o policijskoj akciji “Skener” usmjerenoj protiv 47 osoba terećenih za davanje i primanje mita te pranje novca i zloporabu dužnosti, srpski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović je komentirao i kritike iz Hrvatske, prenosi televizija N1.


One su se dogodile zbog haškog optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja, zato što ga Srbija nije uhitila i izručila ga Haagu. Kako su spomenuli da je Hrvatski pristup EU bio blokiran i zbog manjih stvari, Stefanović je upitan postoji li mogućnost da zbog Šešelja Hrvatska blokira Srbiju na putu u EU.


Stefanović je rekao da bi Hrvatska kao država članica EU i kao zemlja koja nekome želi držati lekcije, prvo trebala pogledati situaciju u kod sebe, prenosi televizija N1.




Ministar tvrdi da je u Hrvatskoj primjetno kršenje ljudskih prava Srba – od prava na povratak, preko zapošljavanja, obrazovanja, do nemogućnosti da, kako je rekao, “imate ćiriličnu tablu, a da ne bude polomljena”, prenosi N1.


Stefanović je se osvrnuo i na nedavno postrojavanje “crnokošuljaša” u centru Zagreba, “o čemu se šuti ili tiho i sramežljivo govori”, poručivši da Hrvatska treba prvo riješiti “pitanja sa narastajućim fašizmom i pitanja koja muče Srbe”.


“Nije Srbija protjerala 300.000 Hrvata iz Srbije, nego je Hrvatska protjerala 300.000 Srba koji su bili državljani Republike Hrvatske. Prvo neka se suoči s demonima sopstvene prošlosti, da se ispriča, pa onda da se sjeti drugima dijeliti lekcije”, rekao je on i poručio vladi u Zagrebu: “Neka ljudska prava brane tamo, pa neka onda gledaju što se događa u drugim državama”, rekao je Stefanović a prenosi N1.


Stefanović je poručio i da Srbija želi dobre odnose sa svojim susjedima, ali da su “unutrašnje stvari Srbije unutrašnje stvari Srbije”.


Podsjetimo, potpredsjednik Vlade Hrvatske i čelnik Mosta Božo Petrov kritizirao je vlasti u Srbiji što Vojislava Šešelja nisu izručili Haagu kako bi bio prisutan na izricanju presude 31. ožujka. 


Kritike je uputio i prvi potpredsjednik hrvatske Vlade Tomislav Karamarko koji je najavio da će Zagreb reagirati ukoliko Šešelju bude omogućeno da odluči hoće li doći u Haag na izricanje presude.Haški tribunal ranije je odlučio Šešelju izreći presudu u odsustvu. Raspravno vijeće Tribunala ostavilo je Šešelju mogućnost da izricanje presude prati preko video veze iz Beograda, a o tome želi li pratiti izricanje presude ili ne, treba izvijestiti Tribunal do 22. ožujka.

Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH,  između 1991. i 1993. godine. Tužiteljstvo je, u završnoj riječi, tražilo da bude osuđen na 28 godina zatvora, a Šešelj, koji se branio sam, da bude oslobođen.