Teška situacija

Statičari volonteri privremeno prestaju s radom: ‘Fizički smo iscrpljeni i stalno izloženi bolesti’

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

»Naše kolege statičari i nešto arhitekata volontiraju već osam dana. Iscrpljeni su fizički, izloženi su stalnoj mogućnosti dobivanja koronavirusa, nekima se poslodavci žele što nisu na poslu, drugi, pak, imaju svoje vlastite tvrtke koje bi trebali voditi, a ne rade to i ne privređuju, razne su situacije



Inženjeri statičari koji su posljednjih tjedan dana kao volonteri izlazili na pozive građana u potresu stradalog Zagreba te pregledavali zgrade diljem grada i davali preporuke o njihovoj uporabljivosti, od danas, barem privremeno, prestaju sa svojim radom, piše u ponedjeljak Jutarnji list.


Zbog situacije u kojoj su se našli, kako najavljuje Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG), o svemu će se obratiti državi, Gradu Zagrebu i Ministarstvu graditeljstva.


»Naše kolege statičari i nešto arhitekata volontiraju već osam dana. Iscrpljeni su fizički, izloženi su stalnoj mogućnosti dobivanja koronavirusa, nekima se poslodavci žele što nisu na poslu, drugi, pak, imaju svoje vlastite tvrtke koje bi trebali voditi, a ne rade to i ne privređuju, razne su situacije.




Ljudi su se besplatno odazvali, obilaze zgrade i rade prve brze procijene stanja građevina. Preko 500 volontera iz Zagreba, ali i iz ostalih dijelova Hrvatske, na rubu su snaga, a pregledano je tek 20 posto prijava«, kaže Nina Dražin Lovrec. Tako se, smatra ona, to više ne može još dugo raditi, volonterski.


Treba ovo pitanje podignuti institucionalno i pronaći jedan model kako se to može riješiti i kako mobilizirati više inženjera… s tim ćemo prijedlogom ići prema državi i gradu, zaključuje, prenosi Jutarnji list.