Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 3
Sutra: 15° 15° 3
17. listopada 2019.
Nagli skok

Stanovi najviše poskupjeli na Jadranu i u Zagrebu

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 19. siječanj 2019. u 7:33 2019-01-19T07:33:00+01:00

Glavni razlog za poskupljenje nekretnina jest oporavak gospodarstva, ali tome su pridonijele i Vladine mjere subvencioniranja mladih obitelji prilikom kupnje prvog stana, što je djelomice povećalo potražnju

ZAGREB Cijene stanova lani su naglo skočile, zabilježivši najveći rast nakon krize iz 2008. godine. U trećem tromjesečju prošle godine stanovi su poskupjeli za prosječnih 6,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prema najnovijem izvješću Državnog zavoda za statistiku.

Najviše su poskupjeli stanovi na području Zagreba i Jadrana, gdje vlada i najveća potražnja. U glavnom gradu cijena stanova je skočila 11,8 posto, a na Jadranu 6,4 posto. U ostatku Hrvatske stanovi se slabo prodaju, pa je njihova cijena ostala uglavnom ista – porasla je zanemarivih 0,3 posto.

Glavni razlog za poskupljenje nekretnina jest oporavak gospodarstva, ali tome su pridonijele i Vladine mjere subvencioniranja mladih obitelji prilikom kupnje prvog stana, što je djelomice povećalo potražnju.

Da bi olakšala rješavanje stambenog pitanja, Vlada je od početka ove godine otišla korak dalje i snizila porez na promet nekretninama, sa 4 na 3 posto.

Međutim, od svih tih mjera najviše koristi imaju građevinari i prodavatelji stanova, dok kupci stanova nisu na dobitku. Naime, »rast cijena nekretnina poništava poticajne državne mjere«, ocijenila je Hrvatska gospodarska komora.

– Trenutačna situacija na tržištu je dobra, s rastom BDP-a rastu i cijene stanova, kamate na kredite su niske, a sve to više ide na ruku prodavateljima nego kupcima, priznao je Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Komori.

Najskuplji su stanovi u Dubrovniku, gdje su prodavatelji u prosincu prošle godine za četvorni metar tražili 3.773 eura, ili 16 posto više nego godinu dana prije, prema podacima Njuškala. Za kvadarat u Splitu prodavatelji traže prosječnih 2.972 eura, u Zadru 2.116, Zagrebu 1.961, Rijeci 1.520, u Krapini 1.068, Osijeku 963, Slavonskom Brodu 802, a u Krapini 1.068 eura, prema podacima Njuškala.

Međutim, prodavatelji stanova često pretjeruju s cijenama. Analitičari Burze nekretnina upozoravaju da se stanovi u Hrvatskoj u prosjeku prodaju po cijeni 13 posto nižoj od tražene. Također, uočavaju da raste potražnja uglavnom za novim stanovima, dok za rabljenima pada.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.