Policija

Stanje sigurnosti u PU primorsko-goranskoj zadovoljavajuće, no gospodarski kriminal u porastu 40 posto

Hina

foto ilustracija

foto ilustracija



Na području Policijske uprave primorsko-goranske u 2015. godini je prijavljeno 4.198 kažnjivih djela, što je 17 posto više nego u 2014., a razriješeno je 59 posto kažnjivih djela, pa je stanje sigurnosti bilo zadovoljavajuće, ocijenila je u srijedu PU primorsko-goranska, dodavši kako je gospodarski kriminaliteta bio u porast od 40 posto.


 Prijavljeno je 1.649 počinitelja kažnjiivh djela, među kojima je 176 maloljetnika.


  Najbrojnija su kažnjiva djela iz kategorije kriminaliteta, i to krađe i provalne krađe. Najviše je bilo krađa iz stanova, s plaža i u kampovima, a provala u stanove, vozila i vikendice.




 Protekle godine na području primorsko-goranske PU nije bilo ubojstva, već samo jedno ubojstvo u pokušaju koje je razriješeno.


 Među 41 djelom protiv opće sigurnosti, najviše je bilo namjernih potpaljivanja požara.


 Nastavljen je trend povećanja kaznenih djela koja se odnose na kazneno pravnu zaštitu djece i obitelji, navodi policija i ocjenjuje da je to rezultat pojačanih aktivnosti policije na otkrivanju tih djela, ali i veću senzibilizaciju javnosti o važnosti njihova prijavljivanja. Tako je prijavljeno 76 povreda djetetovih prava, 55 povreda dužnosti uzdržavanja, a među ostalim kažnjivim djelima na šetu djece najvišđe je bilo krađa.


U području gospodarskog kriminaliteta je zabilježen porast od 40 posto, pri čemu je najviše bilo računalnih prijevara.  Razriješenost nedjela gospodarskog kriminaliteta je 97 posto, a nastala materijalna šteta je veća od 78 milijuna kuna.


U domeni organiziranog kriminala je u 2015. godini bilo 11 posto manje kažnjivih djela nego godinu ranije, a sva su razotkrivena.


 Kažnjivih djela vezanih uz kriminalitet droga je bilo 337, odnosno 10 posto više. Prijavljena su 184 počinitelja, a zaplijenjeno više od 28 kilograma marihuane, oko 1,5 kilogramag amfetamina, nešto više od kilogram MDMA te isto toliko hašiša i 592 biljke indijske konoplje.


 Na području Primorsko-goranske županije u 2015. godini bilo je 887 prometnih nesreća, što je za 11 manje nego u 2014. godini. Smrto je stradalo 17 osoba, 14 vozača i tri pješaka. 


 Na graničnim prijelazima je bilo 19 posto više prelazaka u odnosu na 2014. godinu, a ujedno je za 39 posto manje zatečenih pri pokušaju ilegalnog prelaska granice.