Iza vatrogasaca besana noć

Stanje na Pelješcu još nije pod kontrolom: ‘Vjetar još može rasplamsati plamen. Požar je daleko od ugašenog’

Hina

Foto Grgo Jelavić / PIXSELL

Foto Grgo Jelavić / PIXSELL

Na požaru je i dalje više stotina vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije i ostalih krajeva Hrvatske, kao i pripadnici Hrvatske vojske i drugih interventnih službi. Tijekom jutra očekuje se ponovno dolazak kanadera



Vatrena fronta na Pelješcu kod zaseoka Kajanovići-Glabalovo, te kod naselja Mokalo tijekom noći je zaustavljena i trenutno nema velikih otvorenih požara kod mjesta Orebić, izvijestili su u srijedu ujutro iz Dubrovačko-neretvanske županije.


Vatrogasne snage cijelu su noć držale liniju obrane dugu tri kilometra od Postupa do Glabalova, a posao je otežavao jak vjetar.


Meteorolozi za danas najavljuju umjerenu do jaku buru, mjestimično s olujnim udarima koja će postupno slabjeti.


Stotine vatrogasaca




Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županija Stjepo Simović istaknuo je kako je situacija bolja, no kako vatrogasci naravno i dalje ostaju na terenu.


”Moramo dobro paziti, mjestimično ima manjeg plamena koji vjetar lako raplamsa. Požar je daleko od ugašenog za sada”, rekao je Simović.


Na požaru je i dalje više stotina vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije i ostalih krajeva Hrvatske, kao i pripadnici Hrvatske vojske i drugih interventnih službi.


Tijekom jutra očekuje se ponovno dolazak kanadera.


 


Krstičević održao sastanak stožera


 


Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević održao je danas u Orebiću hitni sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije na kojemu je analizirala situacija na požarištu Orebić-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i dogovoreni daljnji koraci, priopćio je MORH.


Na sastanku su sudjelovali ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, zapovjednik Zapovjedno–operativnog središta Glavnog stožera OS RH brigadni general Krešo Tuškan, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, članovi Stožera Civilne zaštite Općine Orebić predvođeni načelnikom Stožera Kristijanom Kapitelijem i načelnikom Općine Orebić Tomislavom Ančićem, članovi Stožera Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije predvođeni načelnikom Stožera Joškom Cebalom i drugi.


Nakon završetka sastanka ministar Krstičević je istaknuo kako vjeruje da će požari tijekom dana biti stavljeni pod kontrolu. „Stanje na terenu je zadovoljavajuće. Od ranog jutra angažirani su kanaderi i vjerujem da će požari danas biti stavljeni pod kontrolu“, rekao je Krstičević u Orebiću.


Ministar Krstičević je pohvalio sve sudionike koji su uključeni u gašenje požara istaknuvši: „To je taj sustav domovinske sigurnosti, zajedništvo, partnerstvo lokalne zajednice, vatrogasaca, DUZS-a i pomoć vojske”.


Krstičević se osvrnuo na protupožarnu eskadrilu rekavši kako nisu odustajali i da su uvijek na raspolaganju narodu u nevolji: „Znate da je vojska ključna i da uvijek pomaže narodu u nevoljama. Vidjeli ste da vojnici to jako dobro rade”.


Također, izrazio je žaljenje zbog stradale imovine – maslina, vinograda i kuća.


Nakon sastanka, ministar Krstičević se nalazi u obilasku opožarenog područja na Pelješcu.


Podsjetimo, 50 pripadnika Hrvatske vojske sa šest vozila su cijelu noć bili angažirani na požarištu, a u ranim jutarnjim satima pridružila su im se i dodatna 52 pripadnika kopnenih snaga sa sedam motornih vozila te je trenutno na požarištu angažirano ukupno 102 pripadnika i 12 motornih vozila.


Na požarištu kod Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji angažirana su tri kanadera CL-415.