Pozitivan odjek mađarskog ministra vanjskih poslova

Srednjeeuropski savez: Hrvatska bi se rado priključila Višegradskoj skupini V4

Boris Pavelić

Europski parlamentarac SDP-a i bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula podsjeća kako je Franjo Tuđman svojedobno otklonio ponudu da se Hrvatska priključi skupini V4, »što je bila pogrešna procjena«



ZAGREB » Pozitivno je u Hrvatskoj odjeknula zamisao mađarskog ministra vanjskih poslova Tibora Navrascisca da Višegradska skupina (V4), koja okuplja Mađarsku, Slovačku, Češku i Poljsku, u članstvo pozove Hrvatsku i Sloveniju. Ideja se dopala i vlasti i analitičarima, jer Hrvatsku smatraju prirodnim dijelom Srednje Europe, ali i zato što su četiri zemlje pokazale zavidnu suradnju i političko-gospodarski uspjeh u protekla dva i pol desetljeća.


Govoreći 25. kolovoza na redovitom godišnjem okupljanju mađarskih veleposlanika u Budimpešti, Navracsics je izjavio kako je »Višegradska skupina jedan od najuspješnijih regionalnih saveza u Europi i vrijedi razmotriti da se u nju prime Hrvatska i Slovenija«.


Oprezne reakcije


Višegradska skupina neformalni je savez četiri srednjeeuropske države, koji su 15. veljače 1991. u mađarskom gradu Višegradu formirali tadašnji predsjednici Čehoslovačke i Poljske Vaclav Havel i Lech Walesa te mađarski premijer Jozsef Antall. U godinama uoči priključenja tih četiriju država EU i NATO-u, Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska surađivale su u V4 na približavanju EU i NATO-u, a danas nastavljaju široku suradnju »na snaženju stabilnosti u regiji srednje Europe«.



Aktivnosti V4 posljednjih su mjeseci usmjerene na jačanje obrambeno-sigurnosne suradnje, zbog nagloga pogoršanja situacije u Ukrajini. V4 je odlučio na razini država izdatke za obranu postupno podići do dva posto BDP-a, koliko preporučuje NATO. Jedna od najserioznijih formi vojne suradnje V4 jest formiranje »V4 EU borbene grupe«, koja bi trebala postati operativna u prvoj polovini 2016., a prvo testiranje proći na vojnoj vježbi NATO-a sljedeće godine. U perspektivi, planira se da postrojba preraste u »stalnu višenacionalnu snagu V4«. V4 planira i pokrenuti godišnje vojne vježbe sukladne Povelji NATO-a o uzajamnoj obrani, a u njih bi V4 rado uključila »regionalne partnere«. Hrvatski vojni analitičar Igor Tabak za naš je list ocijenio kako bi i u tom kontekstu bilo dobro da se Hrvatska priključi V4.   – I EU jako djeluje na regionalnom načelu, a zemlje V4 bliske su Hrvatskoj te konstruktivne u sklopu EU i NATO, kaže Tabak. Tabak pak sumnja da bi članstvo u V4 moglo brzo riješiti hrvatski problem nedostatka vojnih zrakoplova, jer je »jako dug put od ulaska u V4 do konkretnog sporazuma o međusobnom nadzoru zračnog prostora«. Također, »zemlje V4 imaju sređeno vojno zrakoplovstvo i obnovljenu nadzvučnu zračnu flotu, pa nije jasno što bi im Hrvatska mogla ponuditi zauzvrat«. Na pitanje bi li, pak, članstvo u V4 Hrvatsku dodatno udaljilo od Rusije, odgovara kako »u tom pogledu Srbija i Crna Gora možda još i imaju nešto prostora za laviranje«, ali je Hrvatska, kao članica EU i NATO, »jednoznačno svrstana«, što znači da je članstvo u V4 »teško može distancirati više nego što već jest«.


   U komentarima za naš list, hrvatske su vlasti pozitivno, ali oprezno reagirale na Navracsicsev prijedlog, jer je riječ tek o prijedlogu jednoga ministra, a ne o formaliziranom pozivu, usuglašenom među sve četiri članice V4. Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova poručili su kako će hrvatski predstavnici »rado sudjelovati na sastancima kad nas pozovu«, ali i dodali kako »moguće članstvo Hrvatske u V4 ne možemo komentirati, jer je ono odluka sve četiri članice Višegradske skupine«. Sličnu smo reakciju dobili iz ureda predsjednika Republike: načelno pozdravljaju zamisao o priključivanju Hrvatske V4, ali naglašavaju kako je predsjednik ne može službeno komentirati, jer službeni poziv jošnije upućen, niti su se o njemu članice V4 dogovorile. No službenih naznaka suradnje ipak je već bilo: u programu rada za ovu i sljedeću godinu, slovačko predsjedništvo V4 predložilo je i »konzultacije s Austrijom, Hrvatskom i Slovenijom«.


   I predstavnici dvije glavne političke stranke smatraju kako bi bilo dobro da se Hrvatska priključi V4. Europski parlamentarac SDP-a i bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula podsjeća kako je Franjo Tuđman svojedobno otklonio ponudu da se Hrvatska priključi srednjeeuropskome savezu, »što je bila pogrešna procjena«.


Treće lice Hrvatske


– Dobijemo li sada autentičnu ponudu za članstvom u V4, to može biti prilika da, uz balkansko i mediteransko, razvijemo i treće, srednjeeuropsko lice Hrvatske kaže Picula.


   – To može biti idealna prilika da sva ta tri kraka hrvatskog identiteta, o kojima govorimo već godinama, integriramo u suvislu vanjsku politiku s regionalnim predznacima, naglašava član predsjedništva HDZ-a i bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković koji poput Picule žali »što ta ideja nije reazlirana i prije«, ali podsjeća kako »za dobre inicijative nikad nije kasno«.


   – Za hrvatske državne interese bilo bi vrlo korisno da se zemlja priključi Višegradskoj skupini, jer s tim prostorom dijeli povijesne, političke, gospodarske, prometne i cijeli niz drugih veza, kazao je za naš list Jandroković.