Nikako na zelenu granu

»Sredili« nepostojeće adrese i sad birača više nego – stanovnika Dusine

Tihomir Ponoš

Na adresi Dusina 0, otkrilo se pred posljednje izbore, bilo je čak 404 birača. Sad ih je 137, ali u cijelom mjestu u kojem je prije četiri godine bilo 540 stanovnika i 530 birača, sad je stanovnika 494, a birača – 518



ZAGREB Sređivanje popisa birača, usprkos prošlogodišnjim zakonodavnim promjenama koje su državi dali pogodniji instrumentarij za taj posao, bit će mukotrpan posao. Potvrđuje to i slučaj gotovo mitske Dusine čiji je slučaj izbio u prvi plan uoči lokalnih izbora 2009. godine.


Tada se otkrilo da na adresi Dusina 0 prebivalište ima čak 404 birača. Danas je stanje na istoj adresi mnogo bolje i na toj adresi registrirano je 137 birača. Posljedica je to uvođenja kućnih brojeva u naselju što je omogućilo preciznije razvrstavanje birača po kućnim brojevima.


Danas tako u Dusini postoji 109 adresa, a njih dvije još su neslužbene adrese: spomenuta Dusina 0 i Dusina 999 gdje su prijavljena četiri birača. Prije četiri godine birači su bili prijavljeni na ukupno 45 adresa. Međutim, usprkos tim naporima Dusina je i dalje itekako problematična, možda čak i više nego što je bila prije četiri godine. 


 Provjera birača




Naime, u Dusini prema nedavno objavljenim podacima Popisa stanovništva živi 494 stanovnika, a registriranih birača je na svih 109 dusinskih adresa 518, odnosno 24 birača više nego stanovnika. Ti se podaci mogu provjeravati jer je Ministarstvo uprave omogućilo na svojoj mrežnoj stranici i pretraživanje broja birača po adresi.


Donedavno je to bilo moguće provjeriti samo za onu adresu na kojoj je netko znao ime, prezime i OIB ili JMBG tog birača. Sada svatko može pretraživati popis birača po svakoj adresi, a na upit dobiva samo podatak o broju birača na pojedinoj adresi, nikakve osobne podatke o biračima.


Prije četiri godine stanje je, barem naizgled, bilo čak i nešto bolje. Tada je u Dusini bilo 530 prijavljenih birača, a prema Popisu stanovništva iz 2001. godine u njoj je živjelo 540 stanovnika.  

Brisanje


Identično je stanje i u Podprologu. Prije četiri godine na adresi Podprolog 0 živjela su 332 birača. Očito se i u Podprologu poradilo na dodjeli kućnih brojeva, pa sada na toj adresi (koja se ne vodi kao službena adresa) živi 109 birača. Na ukupno 80 adresa u tom mjestu Splitsko-dalmatinske županije prijavljeno je 399 birača, a u istom mjestu prema Popisu stanovništva iz 2011. godine živi 355 ljudi.


Reklo bi se da je neto višak birača u odnosu na broj stanovnika 44. Usporedivost situacije u Dusini i Podprologu, inače mjestima koja spadaju pod Grad Vrgorac, pokazuje i odnos broja stanovnika i birača u Podprologu u prošlom desetljeću. Na Popisu 2001. godine u Podprologu je popisano 419 stanovnika, a uoči lokalnih izbora birača je bilo 401. Očito je, dakle, da se sumnjivo velik broj birača u ta dva mjesta smanjuje, ali se puno brže smanjuje broj stanovnika.


I Dusina i Podprolog donedavno su imali ipak nešto više stanovnika nego birača, a sad imaju više birača nego stanovnika. 


Dio tih birača i u Dusini i u Podprologu bit će brisan s popisa birača. Dio zato što nema važeću osobnu iskaznicu, a dio zato što će im, ako ne urede svoje stanje, najkasnije 29. prosinca ove godine, biti odjavljeno prebivalište u slučaju da su prijavljeni na nepostojećoj adresi.