Izostala reakcija stranih medija

Srbija i Bosna i Hercegovina prodale Amerikancima više od 30 milijuna dolara streljiva

Danko Radaljac



Priča o avionskim transportima vojne opreme, oružja i streljiva s Krka prema Kataru nije izazvala preveliku reakciju u stranim medijima. Tek se nešto malo više pisalo i izvještavalo u medijskim kućama u regiji, prije svega u Srbiji i Sloveniji, dok ostatak svijeta i nije pokazao preveliko zanimanje.


Kod istočnih susjeda iz Srbije je u prenošenju tekstova BIRN-a i ostalih medija zamjetljivo da dodatno ne istražuju niti problematiziraju činjenicu da su letovi išli i preko te države, a niti da je na terenima u Siriji i Iraku srpsko oružje i streljivo peto najbrojnije, prema istraživanjima više neovisnih agencija.


Dapače, prema podacima američkih financijskih servisa, Hrvatska je Amerikancima prodala manje od 20 milijuna dolara streljiva namijenjenog američkim saveznicima na Bliskom istoku.




U isto vrijeme, i Srbija, ali i Bosna i Hercegovina, prema tim istim podacima, Amerikancima su prodali preko 30 milijuna dolara streljiva. Doduše, to ni ne treba čuditi, obzirom da te obje države još iz vremena Jugoslavije imaju tvornice streljiva na svom teritoriju, dok Hrvatska nikad nije imala.


Što se tiče ostalih stranih medija, njima uloga Amerike u otkupu streljiva i oružja koje distribuira prema Kataru uopće nije privukla pozornost.


Posljednja dva dana se u kontekstu Katara i SAD-a izvještava samo o prekidu američkih vojnih vježbi zbog napetosti između Katara i susjednih mu zemalja, kao i novoj nabavci avionskih bombi. Naime, Katar je u jeku krize, gdje sam stoji protiv većine okolnih arapskih država predvođenih Saudijskom Arabijom, odlučio kupiti dodatne količine avionskih bombi AGM-154.


Njih najvjerojatnije neće uvoziti preko krčkog aerodroma.


Inače, zanimljivo je da se gotovo nitko od medija koji su popratili ovu priču nije sjetio epizode iz 2014. godine, kada je Hrvatska obavila zapravo najveći pojedinačni transfer oružja prema Bliskom istoku. Naime, nakon tzv. Jordanskog kontigenta iz 2012. godine, kad je toj državi prodano nekoliko milijuna dolara vojne opreme iz Hrvatske, a koja je završila u rukama antiasadovskih snaga u Siriji, 2014. godine kako bi se dio tih snaga tada zaustavio (jer i ISIS je u startu bio dio antiasadovske koalicije) Hrvatska je formalno donirala oružje SAD-u, a ono je završilo kod pešmergi, kurdskih boraca koji su najkonzistentniji borci protiv tzv. Islamske države.