Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Beograd ne prihvaća preporuku UNHCR-a

Srbija će nastaviti osiguravati punu zaštitu i pomoć svim izbjeglicama

Ivan Mrkić
Ivan Mrkić
Autor:
Objavljeno: 4. travanj 2014. u 19:15 2014-04-04T19:15:08+02:00

»Ministarstvo vanjskih poslova izražava duboko nezadovoljstvo zbog današnje preporuke UNHCR-a da se izbjeglicama iz Republike Hrvatske ukine izbeglički status. Odluku je donio visoki povjerenik bez konzultacija s državama članicama UN i uz izričito protivljenje Republike Srbije kao zemlje s najvećim brojem izbjeglica iz Republike Hrvatske«, navodi se u priopćenju koje je srpsko ministarstvo objavilo

BEOGRAD  Ministarstvo vanjskih poslova Srbije priopćilo je u petak da neće prihvatiti preporuku Visokog povjereništva UN za izbjeglice (UNHCR) o ukidanju izbjegličkog statusa izbjeglima iz Hrvatske i nastavit će osiguravati i pružati punu zaštitu i pomoć svim izbjeglicama na svojem teritoriju.
»Ministarstvo vanjskih poslova izražava duboko nezadovoljstvo zbog današnje preporuke UNHCR-a da se izbjeglicama iz Republike Hrvatske ukine izbeglički status. Odluku je donio visoki povjerenik bez konzultacija s državama članicama UN i uz izričito protivljenje Republike Srbije kao zemlje s najvećim brojem izbjeglica iz Republike Hrvatske«, navodi se u priopćenju koje je ministarstvo objavilo i na svojoj internetskoj stranici.
U povodu danas objavljene preporuke UNHCR-a da započne proces prestanka statusa izbjeglica iz Hrvatske jer su se okolnosti temeljno promijenile, srbijansko MVP navodi kako će Srbija, kao i do sada, dati maksimalan doprinos stvaranju trajnih i održivih rješenja za položaj izbjeglica.
»Republika Srbija je u više navrata na najvišim razinama u UN izrazila nedvojbeno neslaganje s inicijativom UNHCR-a za donošenje neutemeljene i očigledno političke odluke, s obzirom na to da nisu omogućena održiva rješenja za položaj izbjeglica, posebno za njihov održiv povratak u Hrvatsku«, naglašava se u priopćenju srbijanskog MVP-a.
»Odgovornost za posljedice odluke o prestanku izbjegličkog statusa izbjeglicama iz Hrvatske zato će u potpunosti snositi UNHCR«, navedeno je u priopćenju srbijanskog MVP-a koje naglašava da je ta odluka UNHCR donijeta »bez konzultacija s članicama UN i uz izričito protivljenje Srbije kao zemlje s najvećim brojem (41.861) izbjeglica iz Hrvatske«.
Ukazivano je, kako se navodi, i na posljedice na odnose u regiji, uključujući i provedbu Regionalnog stambenog programa kao inicijative četiri države regije – Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore koju su podržali i UNHCR, druge međunarodne organizacije i najvažnije zemlje donatori.
Predsjednik Koalicije udruga izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta zatražio je danas od UNHCR-a da »odustane od ukidanja izbjegličkog statusa Srbima prognanim iz Hrvatske«, jer će, ako to bude učinjeno biti onemogućeno ostvarivanje prava i održiv povratak prognanih.
UNHCR je objavio preporuku o pokretanju postupka prestanka izbjegličkog statusa za osobe koje su napustile Hrvatsku u razdoblju između 1991. i 1995., temeljem prestanka okolnosti zbog kojih su osobe izbjegle te trajnih promjena koje su nastupile u Hrvatskoj, priopćilo je u petak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske.
 »Preporuka koju je donio UNHCR, sukladno svom statutu i odredbama Konvencije o statusu izbjeglica iz 1951., temelji se na prestanku okolnosti zbog kojih su osobe izbjegle te trajnom karakteru promjena koje su nastupile u Hrvatskoj«, stoji u priopćenju, u kojem se dodaje da su time pozvane sve zemlje da preporuku u potpunosti implementiraju a status ukinu do kraja 2014., s time da sve države koje su pružile utočište izbjeglicama iz Hrvatske imaju mogućnost proces produžiti do kraja 2017.
Iako UNHCR-ova preporuka nije obvezujuća i svaka država azila samostalno donosi odluku o njenoj provedbi, nakon isteka rokova predviđenih za prestanak statusa, UNHCR te osobe više neće smatrati izbjeglicama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.