Koliko "kvadrat"

Spustiti cijenu ili ne: Saznajte gdje domaći i strani kupci najviše traže građevinska zemljišta

P. N.

Najviše su cijene zabilježene na području Dubrovačko-neretvanske županije gdje se za „kvadrat“ građevinskog zemljišta u prosjeku tražilo 149 eura



Tijekom veljače prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta bile su 10 posto niže no u istom mjesecu 2015. godine.


Najviše su cijene zabilježene na području Dubrovačko-neretvanske županije gdje se za „kvadrat“ građevinskog zemljišta u prosjeku tražilo 149 eura.Najniže cijene tijekom veljače su zabilježene na području Sisačko-moslavačke županije gdje se za jedan metar kvadratni prosjeku tražilo tek 11 eura. Analiza oglasnika Crozilla.com pokazala je kako su niske cijene zabilježene i na području Koprivničko-križevačke županije, gdje se za „kvadrat“ u prosjeku tražilo 16 eura, a za jedan euro više od tog iznosa oglašavane su cijene građevinskih zemljišta u Karlovačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.Na području Osječko-baranjske županije prosječne tražene cijene iznosile su 57 eura po metru kvadratnom što je 17,4 posto niže no tijekom veljače 2015. godine. U istom su razdoblju cijene u županiji Zagrebačkoj pale za gotovo 16 posto, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 48 eura.

Najveća potražnja za građevinskim je zemljištima tijekom veljače vladala na području Istarske županije gdje je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 71 euro, a taj je iznos 9 posto manji no istom mjesecu 2015. godine.


Na drugom se mjestu po potražnji tijekom veljače našao Grad Zagreb u kojem je prosječna tražena cijena zemljišta iznosila 140 eura što je 16,2 posto manje nego prije dvije godine. Samo jedan euro više nego u Zagrebu, oglašavane su prosječne tražena cijene zemljišta na području Splitsko-dalmatinske županije.




Potencijalni strani kupci koji su tijekom veljače pretraživali građevinska zemljišta  su pokazali najveći interes za onim koja se prodaju na području Šibensko-kninske županije gdje se za „kvadrat“ u prosjeku tražilo 126 eura, te za zemljištima u Zadarskoj županiji čija je prosječna oglašavana cijena iznosila 118 eura po metru kvadratnom.