Bez socijalnog dijaloga

Spremaju se prosvjedi u školama, moguć i štrajk

Gabrijela Galić

Učitelji, nastavnici, profesori u osnovnim i srednjim školama pripremaju se za industrijske akcije – prosvjede, a moguće i štrajk / Foto Marko GRACIN

Učitelji, nastavnici, profesori u osnovnim i srednjim školama pripremaju se za industrijske akcije – prosvjede, a moguće i štrajk / Foto Marko GRACIN

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prekinulo pregovore za granske kolektivne ugovore u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju



ZAGREB – Učitelji, nastavnici, profesori u osnovnim i srednjim školama pripremaju se za industrijske akcije – prosvjede, a moguće i štrajk – zbog činjenice da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, praktično putem medija, prekinulo pregovore za granske kolektivne ugovore i u osnovnom, i u srednjoškolskom obrazovanju. Ni Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, kao ni Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) nisu dobili nikakvo pisano obrazloženje resornog ministarstva, koje je još prošli tjedan u medijskim istupima utvrdilo kako je razlog prekida pregovora reprezentativnost, odnosno međusobne tužbe sindikata.


Međutim, ta je priča nategnuta s obzirom na to da je rješenje Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti izvršno. To je tijelo još koncem listopada prošle godine sindikatima dostavilo rješenje o reprezentativnosti. U osnovnim školama reprezentativan je jedino Sindikat hrvatskih učitelja s kojim su koncem studenog otpočeti i pregovori za kolektivni ugovor. U srednjim školama reprezentativna su dva sindikata, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama te Sindikat Preporod s kojima su također otvoreni pregovori. S reprezentativnim sindikatima, odnosno njihovim pregovaračkim odborima pokreću se pregovori na koje prema zakonskom okviru eventualni sudski sporovi ne bi trebali utjecati. Međutim, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo je postupiti protivno javnom interesu, kako će reći sindikati.


Naime, Preporod je netom prije otvaranja pregovora pokrenuo upravni spor protiv rješenja o reprezentativnosti u osnovnim školama. Istodobno je i srednjoškolski sindikat pokrenuo upravni spor. Upravni sud odbio je tužbeni zahtjev Preporoda koji se potom žalio Visokom upravnom sudu. Resorno ministarstvo, pak, od otvaranja pregovora u oba sustava zna za pokrenute upravne sporove, koji ne bi trebali biti zapreka za kolektivne pregovore. No, praktično kada su pregovarački odbori u dva obrazovna sustava posao pregovora primakli kraju, resornom ministarstvu ti sporovi postaju problem i objavljuje da prekida pregovora dok se postupci ne okončaju. To je jedna posve nova situacija u domaćem sustavu kolektivnog pregovaranja zbog kojeg bi 65 tisuća zaposlenih u osnovnim i u srednjim školama moglo ostati bez kolektivnih ugovora koji su pred istekom.




»I dok u prvom stupnju postoji rok od 30 dana u kojem Upravni sud treba donijeti odluku u žalbenom postupku tog roka nema«, ističe Mladen Gajski, odvjetnik SHU-a i član pregovaračkog odbora tog sindikata, navodi kako se prema stavu Ministarstva pregovori ne bi mogli voditi dok god Visoki sud ne donese odluku, a to može trajati.


– Za zaposlenike u osnovnim školama to bi konkretno značilo da ostaju bez ugovorenih prava u kolektivnom ugovoru, a nastavak pregovora ovisio bi o pravosuđu – upozorava Gajski, dok Ana Tuškan, glavna tajnica SHU-a, ističe kako sporovi u tijeku ne smiju utjecati na tijek pregovora.


Zakon o reprezentativnosti, naime, ne predstavlja prepreku za nastavak pregovora, kao ni za sklapanje kolektivnog ugovora. U Nezavisnim sindikatu srednjih škola tako ističu da u situaciji u kojoj je temeljem određenog rješenja o reprezentativnosti sklopljen kolektivni ugovor, a to rješenje se eventualno naknadno odlukom Upravnog suda poništi ili izmjeni, taj ugovor prestaje važiti danom pravomoćnosti sudske odluke. Iz toga je jasno da Zakon ne priječi pregovore niti sklapanje kolektivnog ugovora dok spor traje.


Postupak ministarstva znanosti, ocjenjuju sindikati, ide u smjeru zatiranja socijalnog dijaloga, kolektivnog pregovaranja. Istodobno je riječ i o svojevrsnoj ucjeni jer pokušava pokretače upravnih sporova prisiliti da povuku tužbe, čime se onemogućava njihova sloboda djelovanja i demokratski proces žalbe. I SHU i srednjoškolski sindikat već su pokrenuli akciju mobiliziranja članstva koju će dodatno intenzivirati koncem tjedna. Spremni su na sve oblike borbe kako bi zaštitili pravo sindikata na kolektivno pregovaranje. A iako se najavljuje kako bi postojeće kolektivne ugovore Vlada ponovo mogla produžiti, sindikati joj poručuju da kolektivni ugovor nije stvar dekreta, već rezultat socijalnog dijaloga.