Uvodi se ugovorna kazna

Sprema se zakon o strateškim investicijama: Novčana kazna za kašnjenje ili odustajanje od posla

Gabrijela Galić

arhiva NL

arhiva NL

Kako objašnjava ministarstvo gospodarstva, novim zakonom o strateškim investicijama žele se skratiti i znatno ubrzati procesi ishođenja ukupne dokumentacije za ostvarivanje projekata, kako javnih i privatnih tako i javno-privatnih projekata koji su od strateškog interesa za Hrvatsku.



Investitori koji će ubuduće ulagati u strateške projekte imat će ugovornu kaznu za slučaj da dogovoreni posao ne naprave na vrijeme. Naime, ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta priprema posve novi zakon o strateškim investicijskim projektima Hrvatske, a sudeći prema obrascu prethodne procjene za taj dokument, budući investitori s Vladom bi sklapali Sporazum kojim bi se definirala ugovorna kazna u visini 0,1 posto ukupne vrijednosti projekta. Investitor bi tu kaznu platio u slučaju prekoračenja krajnjeg roka realizacije strateškog projekta krivnjom investitora ili u slučaju odustajanja investitora od realizacije strateškog projekta.


Istodobno, investitori više neće morati dostavljati dokaze o osiguranim sredstvima financiranja. Kako se u obrascu prethodne procjene navodi, s novim zakonom nestat će sadašnja obaveza investitora da dostavi mjenice, zadužnice i dokaze o osiguranim izvorima financiranja u visini najmanje 10 posto ukupne vrijednosti projekta.


Kako objašnjava ministarstvo gospodarstva, novim zakonom o strateškim investicijama žele se skratiti i znatno ubrzati procesi ishođenja ukupne dokumentacije za ostvarivanje projekata, kako javnih i privatnih tako i javno-privatnih projekata koji su od strateškog interesa za Hrvatsku. Istodobno će se i redefinirati iznos prijavljenog projekta, no detalji iz za sada objavljenih materijala nisu poznati.




Jedan od ključnih razloga zbog kojih se ide u novi zakon o strateškim investicijskim projektima Hrvatske je osiguravanje provedbe Uredbe EU-a o smjernicama za transeuropsku energetsku infrastrukturu. Riječ je o jednom od dokumenata energetskog paketa Unije kojoj je cilj učinkovitija provedba energetskih investicijskih projekta podržanih od strane Hrvatske i EU-a, a uključenih na Europsku listu projekata od zajedničkog interesa (PCI projekti). Takvi projekti će se na Prijedlog povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata automatizmom uključivati na Listu strateških projekta. PCI projekti imat će prioritetni status što znači da će se postupak njihovog planiranja i izdavanja dozvola ubrzati.