Zbog mjera štednje odbojkašici Tamari Sušić u lovranskoj bolnici uskraćena kvalitetna skrb

Sportaši na udaru: Država više ne plaća vrhunsku kirurgiju

Kristian Sirotich

Dobili smo direktive da smijemo koristiti samo staru metodu koja je jeftinija, ali za vrhunskog sportaša nije adekvatna – pojašnjava docent Radovan Mihelić, voditelj Ortopedskog odjela klinike u Lovranu



RIJEKA U prvoj utakmici polufinala doigravanja odbojkašica Tamara Sušić pri jednom je doskoku uz bolan krik završila na parketu.


Epilog – teška ozljeda koljena zbog koje je jedna od ponajboljih igračica aktualnih prvakinja propustila završnicu sezone, po svemu sudeći će propustiti i veći dio nove, a kako stvari sada stoje moguće i čitavu sezonu.


A do prije samo nekoliko dana činilo se da će sve biti u najboljem redu, 11. lipnja Tamara je imala zakazanu operaciju u Lovranu, ali je nekoliko dana ranije složena operacija koljena – otkazana.




Razlog je naputak kojega je lovranska klinika zaprimila od resornog ministra, hitno se uvode mjere štednje zbog kojih su se prvi na udaru našli vrhunski sportaši.


Tamara je imala mogućnost izbora, mogla je na operaciju starom metodom, ali na tu varijantu, barem za sada, nije – pristala.   

Mjere štednje


– Do 1. lipnja smo radili te operacije koljena novom metodom, ali onda je stigao naputak o mjerama štednje, dobili smo direktive da smijemo koristiti samo staru metodu koja je jeftinija, ali za vrhunskog sportaša nije adekvatna – otkriva docent Radovan Mihelić, voditelj Ortopedskog odjela klinike u Lovranu, koji je i trebao operirati koljeno nesretne odbojkašice.


– Imali smo vrhunske rezultate s novom metodom, a tu je u pitanju mali rez, manje invenzivan zahvat u kojem se koriste kvalitetniji materijali i nakon kojeg je bitno kraći oporavak, ali tu metodu na žalost u Lovranu više ne možemo provoditi. Država nam je vlasnik i moramo se ponašati u onim gabaritima koje nam vlasnik zada, što znači da sve dok su mjere štednje na snazi ovakvu operaciju u Lovranu više neće biti moguće izvesti.


Tamara je bila na programu, ali je odlukom Uprave nakon uvedenih mjera štednje s programa skinuta. Iako će se u ovim teškim vremenima naputak ministarstva možda mnogima učiniti logičnim, ipak je u pitanju specijalizirana klinika koja je skrbila i o mnogim vrhunskim sportašima, kojima je drugačiji tretman ipak nužan. Njima će, dakle, vrata lovranske klinike, bez obzira na sve vrhunske rezultate tamošnjih liječnika, do daljnjega ostati zatvorena. 


 


Drugo rješenje


– Ovdje se više ne radi o vrhunskoj kirurgiji nego o štedljivoj kirurgiji. Naravno da bi o tome brigu trebale povesti i neke druge instance i institucije jer sada je zaista pitanje što će biti s vrhunskim sportašima i njihovim ozljedama. Kakvu će skrb oni imati? Državno zdravstvo ima vrhunske mogućnosti, ali ih na našu veliku žalost ne možemo provoditi – pomalo će ogorčeno zaključiti Radovan Mihelić.


Budući da je država odbila na ispravan način skrbiti o Tamari, povremena reprezentativka morat će potražiti neko drugo rješenje.


618554


»Oće-neće-na-operaciju« varijanta najteže je pala Tamari Sušić, koja nekoliko mjeseci nakon ozljede još uvijek ne može niti potrčati. Oteklina na koljenu, na kojem je napukla patela, puknuo prednji križnji ligament i u kojem je smrskan meniskus, odavno je pala, bolova više nema, ali    – Osjećam se beznadno – prvo je što će reći Tamara Sušić, koja je boravak u Rijeci neplanirano produžila sve se nadajući da će u uprava lovranske klinike ipak imati malo više sluha kada je u pitanju vrhunski sport i tretman kojega bi jedan državni reprezentativac trebao imati. – Ponuđeno mi je da napravim operaciju starom metodom, činjenica je da su sportaši donedavno na taj način operirani, ali sada to više nije potrebno. Zašto bih pristala na to? U pitanju je moja noga i moja karijera. Zaista se nalazim u specifičnoj situaciji, čekam operaciju i gubim vrijeme. Donedavno smo barem znali termin operacije, a sada više niti to ne znamo. A kada bih sada išla na operaciju na parket bih se vratila tek u siječnju. Ma, kod mene uvijek mora biti nešto posebno, nekakva posebna procedura – zaključit će Tamara, koja unatoč svim problemima još uvijek nije klonula duhom.