Repovi izbora

Sporan izbor ravnateljice NP Krka: Ni doktorat niti braniteljski status nisu impresionirali ministra Ćorića

Hina

Na čelo Nacionalnog parka Krka imenovana je Nella Slavica koja je istodobno bila članica HDZ-a i HNS-a, iako je nižeg akademskog ranga od protukandidatkinje, doktorice znanosti Ljiljane Zmijanović koja, osim toga, ima i 482 dana borbenog staža, piše u nedjelju Večernji list. Ova Vlada imenuje ljude po kriteriju stručnosti, a ne stranačke pripadnosti, izjavio je neki dan politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević komentirajući izbor nove ravnateljice Nacionalnog parka Krka. Kao što je poznato, na tu je dužnost imenovana Nella Slavica, u javnosti prokazana i kao vlasnica dviju stranačkih iskaznica, HDZ-a i HNS-a, podsjeća Večernji list.

Prenose i izjavu ministra zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, čijom je odlukom Slavica i dobila posao, da ona »nije na čelo NP-a Krka došla zbog jedne ili dvije iskaznice… već zbog svojih referenci i programa te konačnog dojma koji je ostavila na razgovoru za tu poziciju«.


»No, slučaj dr. sc. Ljiljane Zmijanović pokazuje upravo suprotno od onoga što tvrde ministri u Plenkovićevoj Vladi«, piše Večernji list.Riječ je o 48-godišnioi Šibenčanki, jedinoj doktorici znanosti među šestero kandidata na natječaju, negdašnjoj djelatnici upravo NP-a Krka koja je u toj javnoj ustanovi provela 12 godina na rukovodećim poslovima iz područja ekonomije i upravljanja.

Za svoj rad u NP-u Krka dobila je niz nacionalnih i međunarodnih priznanja, među njima i nagradu Europske federacije turističkih novinara, povelju FEST-a »Zasluge za razvoj turizma« i brončanu medalju za »Zlatni cvijet Europe«. Kao voditeljica službe za prezentaciju upravo ona bila je zadužena i za organizaciju dolaska i pratnju VIP posjetitelja pri obilasku Nacionalnog parka pa je s ljepotama Krke osobno upoznala Billa Gatesa, članove obitelji Kneževine Monako, kralja i kraljicu Belgije te brojne državnike, piše Večernji list.


Dodaju da je iz NP-a Krka otišla nakon što joj je ponuđeno degradirajuće radno mjesto pa je danas nezaposlena.Ističući da je riječ i o braniteljici s 482 dana borbenog sektora Večernji podsjeća da javne ustanove ratnim dragovoljnicma poput Ljiljane Zmijanović prema zakonu trebaju dati prednost pri zapošljavanju, ako već zanemaruju viši akademski stupanj.