Analiza lokalnih izbora u Splitu

Split – grad šaljivdžija: Kerum na pragu Banovine

Mario Matana

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Ništa nisu zaboravili ti zafrkanti, već su jednostavno zaključili da im je zanimljivije gledati Kerumove ludorije nego slušati besmislice kojima će ih "mučiti" kandidati "ozbiljnih" stranaka. I sve to za iste pare, za istu sumu novaca zvanu gradski proračun iz kojeg će u privatne džepove iscuriti deseci milijuna, što putem uhljebništva što poslovima za zaslužne. Rješavanje ozbiljnih stvari koje tište stanovnike (i goste) grada pod Marjanom, poput parkirališta, ionako nisu uspjeli riješiti ni puno suvisliji kandidati.



Zahvaljujući lokalnim izborima, sada imamo prilično egzaktne podatke koliko u Splitu ima šaljivdžija. Otprilike, riječ je o osam tisuća bezbrižnih građana s pravom glasa koji se žele dobro zabavljati u naredne četiri godine, gledajući kako u Banovinu dolazi Željko Kerum.


Točno toliko iznosi razlika u broju glasova koje je Kerum dobio na prošlim izborima (18 posto izašlih te 2013. godine), kada je izgubio vlast, jer ih se može svrstati u njegovo “glasačko tijelo”, i postotak građana koji su u nedjelju zaokružili njegovo ime za mjesto gradonačelnika, a riječ je o preko 30 posto izašlih na birališta.


Nije tih osam tisuća ljudi zaboravilo Kerumov posvemašnji izostanak iz gradonačelničke fotelje – sve je obavljao Jure Šundov, njegova desna ruka – gafove sa snijegom, bahatim parkiranjem flote obiteljskih mercedesa na zabranjena mjesta, gradnju Zapadne obale gradskim novcima kako bi vlastiti hotel dobio prilaznu traku potrebnu za luksuznu kategorizaciju, nisu zaboravili niti afere koje su pratile povećanje broja vrtića (jer je Kerum posao dao svom pajdašu, bez velikog razmišljanja o proceduri), a nisu stigli zaboraviti najnoviju blamažu na samom biralištu. Kerum je naime ubacio glasački listić u krivu kutiju, slabo razaznajući slova i boje… Pa mu je u pomoć pristigla (druga) supruga Fani.




Ništa nisu zaboravili ti zafrkanti, već su jednostavno zaključili da im je zanimljivije gledati Kerumove ludorije nego slušati besmislice kojima će ih “mučiti” kandidati “ozbiljnih” stranaka. I sve to za iste pare, za istu sumu novaca zvanu gradski proračun iz kojeg će u privatne džepove iscuriti deseci milijuna, što putem uhljebništva što poslovima za zaslužne. Rješavanje ozbiljnih stvari koje tište stanovnike (i goste) grada pod Marjanom, poput parkirališta, ionako nisu uspjeli riješiti ni puno suvisliji kandidati.


Ipak, Kerum još nije postao novi poteštat, u drugom krugu nešto se pita i Andru Krstulovića Oparu, HDZ-ovog kandidata koji je dohvatio 26 posto glasova. Marijana Puljak prešla je 20 posto no nije djelovala pretjerano nezadovoljno. Skoro su udvostručili broj vijećnika u gradu, ušli su i u županijsku skupštinu… Nije odlučila podržati niti jednog kandidata, niti preporučiti svojim biračima kome dati glas u drugom krugu.


Upravo njeni birači, ali i ostalih kandidata, odlučit će o novom gradonačelniku. Pitanje je međutim što će se dogoditi za dva tjedna, prognoze su neizvjesne jer tko je mislio dati glas Kerumu ili Opari, to je već učinio. Ostalima je izbor sužen na sprječavanje Kerumovog povratka i mržnju prema HDZ-u, pa ne bi čudila i znatno manja izlaznost. Zanimljive su bile i reakcije između ta dva tabora – dok je Opara stalno slao otrovne strelice na račun popularnog Rica, dotle se Kerum ustručavao “oplesti” po HDZ-u.


Rezultati su u Splitu pokazali i, nevjerojatno, gotovo potpuni nestanak ljevice u tijelima vlasti – u gradsko vijeće ulazi najvjerojatnije tek četiri predstavnika SDP-a i HNS-a, i to je otprilike to. Splitski parlament činit će 11 vijećnika koalicije HDZ – HSLS – HSS, osmero najbližih Kerumu, petoro iz MOST-a. Puljak i Pametno imaju preostalih sedam vijećnika, no unatoč koketiranju s tradicionalnim SDP-ovim glasačima, Pametno se ipak ne može svrstati na taj dio političkog spektra. Istina, bilo je drugih kandidata i opcija s lijeve strane, ali nisu prošli izborni prag.


Takav raspored snaga u GV-u, dok još ne znamo gradonačelnika, najavljuje zanimljive dane pred nama. Koalicija HDZ – Kerum se čini najprirodnija (funkcionirala je uostalom u županiji proteklih godina), Žele kao pragmatik zna što je dobro za njega, jedino je pitanje kako bi na to gledali u HDZ-u. Zanimljivo, upravo iz HDZ-a posljednjih tjedana nisu “napadali” Puljak i Pametno, što je dobrim dijelom bilo i uzvraćeno.


Nije dakle nemoguća ni takva suradnja, dok “komadanje” političkih opcija u tijelima izvršne vlasti također nije novost. Dapače, u prošlom sazivu splitskog GV-a iz Kerumovog tabora, ali i iz stranke Pametno, brojni vijećnici odlučili su postati “nezavisni” i tako se oteli kontroli. U situaciji gdje Pametno ima sedam, Kerum osam, a MOST pet vijećnika, ruku “na prodaju” nikad nije bilo više.


Što se tiče županije, u skupštini će također biti zanimljivo jer je MOST ušao s brojnom “delegacijom” vijećnika, a i Pametno ima nekoliko vijećnika. No, i u ovom slučaju HDZ i Kerum (odnosno njegov HGS) imaju dovoljno ruku za komotnu većinu u slučaju koalicije. Za mjesto župana pak HDZ i Blaženko Boban će ipak morati u drugi krug. Prednost je na njihovoj strani protiv Mira Bulja, MOST-ovog sinjskog bombardera koji je u finišu prebrojavanja glasova pretekao Arsena Bauka. Što samo znači da u SDP-u moraju pod hitno reagirati, jer ne mogu sve svaliti na – Ivu Baldasara. Nekadašnji gradonačelnik je, nota bene, osvojio malo više od pet stotina glasova…