Indeks razvijenosti diktira potporu

Specijalizacije liječnika u Gorskom kotaru i na otocima bez stipendija

Barbara Čalušić

Natječaji za stotinjak stipendiranih specijalizacija, koliko ih planira financirati HZZO, bit će usmjereni na druga ruralna područja. Natječaji kreću u prvoj polovici 2015. godine



RIJEKA  Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje 20 milijuna eura iz europskih strukturnih fondova uložit će u deficitarne liječničke specijalizacije u županijama koje spadaju u prvu i drugu skupinu po indeksu razvijenosti.


U ove dvije skupine ulazi sveukupno 15 hrvatskih županija, dok ih se šest po indeksu razvijenosti nalazi u trećoj i četvrtoj skupini kojoj zajedno s Istarskom županijom i Gradom Zagrebom pripada i Primorsko-goranska županija.


   Drugim riječima, Gorskom kotaru i kvarnerskim otocima na kojima također nedostaje liječnika, dostupnost zdravstvene zaštite neće se poboljšati uz pomoć ovog hvalevrijednog projekta kojim će HZZO objaviti natječaje za deficitarne specijalizacije u sklopu kojih će liječnicima na specijalizaciji biti omogućena stipendija koja bi pokrivala životne troškove.




Naime, u HZZO-u vjeruju da će na ovaj način motivirati mlade liječnike na rad u ruralnim područjima odnosno u županijama iz prve i druge skupine po indeksu razvijenosti.


   Prema kriteriju indeksa razvijenosti županija, natječaji za stotinjak stipendiranih specijalizacija koliko ih u ovom trenutku planira financirati HZZO, bit će usmjereni na ruralna područja u Virovitičko-posavskoj, Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Sisačko-moslavačkoj, Osječko-baranjskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Ličko-senjskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji koje spadaju u prvu kategoriju te Šibensko-kninskoj, Varaždinskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji koje se nalaze u drugoj kategoriji.

  Više možete pročitati u tiskanom izdanju!