Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
18. studenoga 2019.
Zeleno svjetlo

Španjolska ukida ograničenja za hrvatske radnike

Snimo Sergej DRECHSLER / NL arhiva
Snimo Sergej DRECHSLER / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 27. lipanj 2015. u 9:56 2015-06-27T09:56:00+02:00

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prijelaznog razdoblja u kojemu države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli »2+3+2«, što znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dvije godine države članice mogu nakon revizije produljiti za još tri godine te uz opravdan razlog za dodatne dvije godine

ZAGREB  Španjolska je odlučila ukinuti ograničenja za pristup hrvatskih radnika španjolskom tržištu rada uvedena nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013., priopćila je španjolska vlada.

Vlada je na sjednici u petak prihvatila prijedlog ministarstva rada i socijalne sigurnosti i nakon isteka dvogodišnjeg prijelaznog razdoblja neće obnoviti mjere kojima bi regulirala pristup hrvatskih državljana tržištu rada u Španjolskoj.

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prijelaznog razdoblja u kojemu države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli »2+3+2«, što znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dvije godine države članice mogu nakon revizije produljiti za još tri godine te uz opravdan razlog za dodatne dvije godine.

Kad je Hrvatska ušla u Europsku uniju, 13 zemalja (Njemačka, Grčka, Francuska, Nizozemska, Cipar, Austrija, Velika Britanija, Slovenija, Belgija, Španjolska, Luksemburg, Italija i Malta) iskoristile su mogućnost da u prve dvije godine hrvatskim radnicima ograniče pristup svojim tržištima rada.

Španjolska je nakon Njemačke, Belgije i Luksemburga četvrta zemlja koja je objavila da neće iskoristiti dodatne mogućnosti i da od 1. srpnja ukida sva ograničenja pristupu svom tržištu rada hrvatskim državljanima.

Slovenija i Austrija najavile su da će produžiti ograničenja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.