Ništa od slobode

Šostaru određeno mjesec dana istražnog zatvora

Hina

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX



 Ravnatelju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i bivšem pročelniku zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimiru Šostaru određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke, ali i ponoviti nedjelo zbog kojega se našao na meti Uskokovih istražitelja.


Osim Šostara istražni je zatvor u četvrtak na zagrebačkom Županijskom sudu određen i za petero njegovih suosumnjičenika. Riječ je o Šostarovoj nekadašnjoj suradnici iz gradskog Ureda za zdravstvo Mirti Lončar te Davoru Ljubiću i Goranu Žonji čija je tvrtka gradu, navodno, ispostavljala fiktivne račune za čišćenja ‘suhim ledom’ klimatizacijskih sustava zagrebačkih sportskih dvorana.


Uz njih istražni je zatvor određen i Mladenu Gojkoviću koji boravak iza rešetaka može zamijeniti s milijun kuna jamčevine te Muhamedu Demiroviću koji se sa slobode može braniti ako uplati jamčevinu od 200 tisuća kuna.




Zamjenik ravnatelja Uskoka Vjekoslav Toljan kazao je da za četvoricu preostalih osumnjičenika, koji su se također našli pod Uskokovom istragom, u ovom slučaju nije bilo »zakonske osnove« za traženje istražnog zatvora.


Obrana najavila žalbe


Šostarov odvjetnik Vladimir Terešan najavio je žalbu na odluku o određivanju istražnog zatvora, posebno zbog toga što Šostar više nije na funkciji na kojoj je navodno počinio nedjela zbog kojih se našao pod istragom.


U priopćenju na svojoj internetskoj stranici tužiteljstvo je ranije objavilo da Šostara i njegove suosumnjičenike tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita, pranje novca, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaju poreza ili carine, povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganje u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju.


Fiktivna čišćenja ‘suhim ledom’


Istražitelji sumnjaju ja se preko Šostarova Ureda za zdravstvo tvrtka čiji su vlasnici Ljubić i Žonja od početka 2006. do lipnja 2013. čistila gradske sportske dvorane »nepotrebnom metodom ‘suhog leda’« te da je Šostar odobravao »neosnovana plaćanja« iako je znao da čišćenje metodom ‘suhog leda’ neće biti izvršeno.Šostarova suradnica Mirta Lončar je nakon dogovora tadašnjeg pročelnika i vlasnika kooperantske tvrtke zaprimala zapisnike, specifikacije izvedenih radova i račune u kojima je, po tvrdnjama tužiteljstva, bilo neistinito navedeno da je čišćenje obavljeno metodom ‘suhog leda’.

Dokumentaciju je potom i potpisivala, »potvrđujući tako da su ugovorene usluge čišćenja dvorana navedene u računima«, u ukupnom iznosu od preko 52 milijuna kuna, i izvršene iako to nije bilo istinito, jer je stvarna vrijednost obavljenog bila tek nešto viša od 14,3 milijuna kuna, tvrti Uskok.


Šostar navodno podmićen plaćenim putovanjima i ribolovom


Kada su neistiniti računi isplaćeni Zagreb je oštećen za najmanje 37,9 milijuna kuna, a Šostaru je za protuuslugu vlasnik tvrtke navodno platio troškove putovanja i ribolova, a članovima njegove obitelji troškove putovanja od najmanje 240.000 kuna.


Kako bi prikazali da je iznos od najmanje 37,9 milijuna kuna stečen zakonito vlasnici tvrtke su s još pet osumnjičenih dogovorili ispostavljanje fiktivnih računa, nakon čega su ostali okrivljenici u više navrata osobno podizali ili nalagali podizanje gotovine na ime navodnih pozajmica, putnih i materijalnih troškova ili su vršili daljnja neosnovana međusobna plaćanja i potom podizali gotovinu, sumnjaju u Uskoku.


Osim toga Ljubić je, kako se doznaje, kao osnivač jedne i odgovorna osoba u dvije tvrtke od 1. siječnja do 31. prosinca 2014. s trojicom osumnjičenih dogovorio da će mu njihova društva ispostavljati fiktivne račune.


Država oštećena za PDV i porez na dobit


Naloge za plaćanje fiktivnih računa navodno su davali Ljubić i Žonja, a potom su drugi okrivljenici s računa društava podizali gotovinske iznose i zadržavali ih za sebe, dok su dio uplaćenih iznosa zadržavali na računima društava i koristili ih za njihovo poslovanje, kažu u Uskoku.


Na taj su način četvorica okrivljenika sebi ostvarli nezakonitu korist od 360 tisuća do 1,85 milijuna kuna, a iz Ljubićeve tvrtke izvukli preko 4,8 milijuna kuna.Ljubić i Žonja navodno su od početka 2014. do 30. travnja 2015. u namjeri da svojoj tvrtkli umanje porezne obveze, u poslovnim knjigama »vršili netočna i nepotpuna knjiženja na temelju nevjerodostojnih knjigovodstvenih isprava«, čime su nezakoito smanjili obvezu plaćanja PDV-a za 1,2 milijuna kuna i obvezu plaćanja poreza na dobit od preko 943 tisuće kuna.

Bernardić i Mikulić o uhićenju Šostara: Neka nadležni rade svoj posao


Potpredsjednici zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) i Andrija Mikulić (HDZ) poručili su u četvrtak u vezi s uhićenjem bivšeg pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimira Šostara neka mjerodavna tijela – tijela pravosuđa rade svoj posao.


»Ne mogu to komentirati. Neka nadležna tijela rade dalje svoj posao. Prema tome, to je nešto što nikada nismo do sada komentirali, niti ću to komentirati«, odgovorio je Bernardić na pitanje novinara.


A potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) poručio je neka tijela pravosuđa rade svoj posao.


»Ne mogu to komentirati jer sve informacije koje imam dostupne su mi samo iz medija. Prema tome, sve one koji rade u okviru zakona podržavamo, a svi oni koji su eventualno radili propuste za to trebaju odgovarati«, rekao je Mikulić.