Loš tjedan

Šok zbog presude: Bankari spuštaju loptu i razmišljaju o dogovoru s Vladom umjesto – sudovanja

Jagoda Marić

arhiva NL

arhiva NL

Iz Vlade poručuju da se banke ne trebaju nadati da će od države kroz dogovor dobiti obeštećenje, te da je porezna olakšica koju su dobili za otpisana loša potraživanja pokazala volju Vlade da se problem rješava i da se dalje neće ići



Do vikenda su ostala još dva dana, ali već se može reći da su europske banke imale poprilično loš tjedan i to ne na tržištima, nego na sudovima. Nakon što je u utorak u Hrvatskoj Ustavni sud objavio da je prihvatio tužbu udruge Potrošač na odluku Vrhovnog suda, u dijelu koji se tiče primjene valutne klauzule, i da je odbio sve tužbe hrvatskih banaka na dio presude koji se tiče promjenjive kamate, Sud Europske unije u Luksemburgu u srijedu je donio presudu protiv španjolskih banaka koje su također kršile pravila o formiranju kamata i prema prvim procjenama, kako prenose agencije, moraju građanima Španjolske isplatiti oko četiri milijarde eura.


Zanimljivo je da se baš i Ustavni sud u svojoj odluci poziva na presudu Suda EU-a koju je po njihovom mišljenju Vrhovni sud primijenio samo u dijelu kad je odlučio da je odredba o promjenjivim kamatama bila nerazumljiva i nepoštena, pa onda i ništetna, ali da se na istu odluku nije pozvao kad je odlučivao o valutnoj klauzuli, pa je sugerirao Vrhovnom sudu da prije nove odluke pribavi prethodno mišljenje Suda EU-a.



Što se tiče odluke Ustavnog suda, saborski zastupnik Peđa Grbin ističe da je pozitivno što se Ustavni sud pozvao na presudu Suda EU-a, ali napominje da je onda trebao i sam donijeti konačnu odluku u skladu s odlukama toga suda, a ne vraćati predmet ponovo Vrhovnom sudu.




– Ovako će proteći još dvije godine do konačne presude, a uz to nas još čekaju odluke o zakonu o konverziji koji je naša Vlada donijela baš pozivajući se i na te odluke Suda EU-a. Zato je sve to trebalo brže završiti – ističe Grbin. Dodaje i da bi Ustavni sud prije odluke o zakonu o konverziji trebao zatražiti mišljenje Suda EU-a.



Dočekuju se »na noge«


– Teško je i zamisliti što još može biti do kraja godine? Ostalo je još deset dana. Ili do vikenda – pomalo ironično i rezignirano reagirao je jedan naš sugovornik iz bankarskog sektora na vijesti sa sudova. Iz banaka nisu službeno komentirali odluku Ustavnog suda i vjerojatno to neće ni činiti, ali dojam iz neslužbenih razgovora je da su njome prilično šokirani. No, bankari se uvijek dočekaju na noge, pa nam tako neki od njih navode da Vrhovni sud tek treba donijeti svoju novu odluku, koja može biti ista kao i prethodna, no nešto bolje obrazložena.


Ipak, oni realniji ističu da je naputak Ustavnog suda da se traži prethodno mišljenje Suda EU-a, pa smatraju da se banke moraju pripremiti i na negativan ishod. Samo prije nešto više od godinu dana baš su se iz bankarskih krugova pozivali na Ustavni i Sud EU-a, dok su pokušavali Vladu Zorana Milanovića spriječiti da mimo dogovora s njima donese zakon po kojem je obavljena konverzija kredita u švicarcima. Sada su svjesni da će nova odluka Vrhovnog suda najvjerojatnije »zatvoriti« njihove odnose s klijentima, dužnicima u švicarcima, i da bi cijena mogla biti puno veća od troška zakona o konverziji.


Ako Vrhovni sud i valutnu klauzulu proglasi nepoštenom, značit će to vraćanje stvari na početak i otvorit će mogućnost odštete i onima koji su otplatili svoje kredite i nisu obuhvaćeni zakonom o konverziji. Uz to, svi građani koji su dogovorili konverziju također će imati pravo na tužbu ukoliko zaključe da tom konverzijom nisu dovoljno obeštećeni.


No, odnosi države i banaka daleko su od razrješenja i tu sudski rasplet tek predstoji, no teško se oteti dojmu da obje strane razmišljaju kako će odluka Ustavnog suda od utorka utjecati na tu situaciju i može li se iz nje iščitati kako će Ustavni sud odgovoriti na zahtjev za ocjenom ustavnosti tog zakona. U Ustavnom sudu o tome naravno nisu spremni govoriti, kažu da će odluku donijeti što prije, ali napominju da još nisu dobili mišljenje, odnosno odgovor Ministarstva financija na tužbu, unatoč požurnici nakon isteka roka. Priznaju naši sugovornici iz bankarskih i iz Vladinih redova da je pozicija Vlade odlukom Ustavnog suda ojačala, da je Vlada, ako ništa drugo, u psihološkoj prednosti. No, u bankama sada još snažnije inzistiraju na arbitraži u Washingtonu koju su zasad zajednički zatražili samo UniCredito i Zagrebačka banka. Uvjereni su da će na arbitraži zaštititi svoja prava, ali dio njih smatra da je možda sada pravi trenutak da se pokuša postići dogovor s državom.


Nema zajedničkog stava


– Sve je to na kraju otišlo predaleko. Nismo još dogovorili daljnje korake, ali možda je vrijeme da i mi i država stanemo na loptu, jer ni državi nije interes da ona na kraju plati cijeli račun za problem sa švicarcima. No, to je samo moje mišljenje, zajedničkog stava banaka nema – kazao nam je jedan bankar.


U Vladi je također nemoguće dobiti stav oko toga što će biti njihovi daljnji koraci, no naši sugovornici ističu da je do silnih tužbi i protutužbi došlo jer nije bilo volje za dogovorom. Vlada Zorana Milanovića htjela je pred izbore riješiti problem švicarca, a banke također nisu bile spremne popustiti. Ipak, poručuju da se banke ne trebaju nadati da će od države kroz dogovor dobiti nekakvo obeštećenje, te da je porezna olakšica koju su dobili za otpisana loša potraživanja pokazala volju Vlade da se problem rješava i da se dalje od toga neće ići.


Ipak, saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin ističe da je Vlada trebala osporavati nadležnost arbitraže u Washingtonu, pozivati se na odluke Europske komisije i prepustiti se odlukama Suda EU-a.