Vremenska prognoza

Snijega već ima u unutrašnjosti Istre, danas bi tankog snježnog pokrivača moglo biti i uz more

P. N.

Snijeg u Pazinu / Foto Milivoj Mijošek

Snijeg u Pazinu / Foto Milivoj Mijošek



U Lici je gotovo pola metra snijega – samo jučer na gospićkom području palo je dvadesetak centimetara novog pokrivača. Na području Gorskog kotara snijeg je visok tridesetak centimetara. U Zagrebu ga je desetak centimetara, a ima ga i u unutrašnjosti Istre – u Pazinu 2 centimetra.


I u nastavku ovog tjedna, a vjerojatno i početkom novoga, u većini će se Hrvatske nastaviti zimski uvjeti, uz povremene oborine i sve veći snježni pokrivač, koji je u tanjem obliku moguć i ponegdje blizu moru, osobito u srijedu. Nevolje će mnogima prouzročiti i često jak, gdjegod i olujan vjetar, posebice na Jadranu, gdje će prevladavati bura, najjača većinom u četvrtak i petak, te na sjevernom dijelu vjerojatno ponovno od ponedjeljka, a tijekom srijede će biti i istočnjaka, juga, prolazno mjestimice i jugozapadnjaka, prognozira HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


U srijedu ujutro će još u Slavoniji, Baranji i Srijemu povremeno padati slab snijeg. Tijekom prijepodneva će gotovo posvuda prestati, a poslijepodne je velika vjerojatnost i za djelomično razvedravanje. Vjetar će biti slab, a temperatura zraka većinom od -2 do 2 °C. U središnjoj će Hrvatskoj povremenog snijega biti osobito tijekom noći i ujutro, pa se očekuje i stvaranje novog snježnog pokrivača. Poslijepodne sve rjeđi i slabiji, a ponegdje će i posve prestati. Vjetar većinom slab sjeveroistočni. Temperatura ujutro od -3 do -1 °C, a danju od -2 do 0 °C. U Gorskom kotaru i Lici u noći i prijepodne past će novih oko 15 cm snijega, ponegdje i više. Bit će hladno, uz temperaturu od -6 do -2 °C. Uz obalu sjevernog Jadrana te osobito u Istri također će padati uglavnom snijeg dok će na otocima biti kiše, moguće i susnježice. Ujutro još umjerena i jaka bura prolazno će oslabjeti i okrenuti na istočnjak, a zatim navečer ponovno na buru. Temperatura ujutro od -2 do 0 °C, danju od 1 do 5 °C, na otocima malo viša.




U Dalmaciji će kiša biti obilnija u noći i ujutro, a u unutrašnjosti će uz kišu biti i susnježice i snijega. Poslijepodne manje oborina, a bit će i sunčanih razdoblja. Vjetar će prolazno oslabjeti. Temperatura zraka ujutro od 4 do 7 °C, u unutrašnjosti 0 do 2 °C, a poslijepodne 7 do 10 °C, u unutrašnjosti oko 4 °C.


I na jugu Hrvatske će kiša biti češća u prvom dijelu dana, a poslijepodne su moguća i sunčana razdoblja. Puhat će većinom umjereno, samo na krajnjem jugu i jako jugo i južni vjetar, uz more u noći i ujutro mjestimice i jače valovito. Jutarnja temperatura od 3 °C u unutrašnjosti do 8 °C na obali, a dnevna od 8 do 11 °C.”


Nakon prolaznog smirivanja vjetra, na Jadranu će od četvrtka ponovno jačati bura, koja će se proširiti na cijeli Jadran pa će i na jugu zahladnjeti. Bit će promjenljivo sa sunčanim razdobljima, samo rijetko uz povremenu kišu – u četvrtak uglavnom na sjevernom dijelu, gdje je još moguća i susnježica, a od petka na južnom. Početkom novoga tjedna poveća se vjerojatnost za ponovno češću i obilniju kišu. U unutrašnjosti do petka većinom oblačno uz povremeni snijeg i susnježicu te stvaranje novog snježnog pokrivača. Za vikend većinom bez novih oborina. Štoviše, velika je vjerojatnost i za djelomično razvedravanje, uz koje će noći i jutra biti osjetno hladniji nego u dotadašnjem dijelu tjedna, a od ponedjeljka vjerojatno ponovno manje hladno, većinom uz povremeni snijeg.