Prognoza

Snijega će idućih dana biti i na riječkom području. Puhat će jaka bura, neće biti baš ugodno

P. N.

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



Danas će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme s povremenom oborinom, uglavnom na Jadranu i predjelima uz njega. Duž obale će padati kiša, u unutrašnjosti Dalmacije i Istre i susnježica i snijeg, kojeg će osobito biti u gorskoj Hrvatskoj uz stvaranje snježnog pokrivača. Poslijepodne malo snijega može pasti i u središnjim predjelima, dok će se na istoku zadržati uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni. Duž obale mjestimice umjerena i jaka bura, u Dalmaciji i istočnjak, a prolazno i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka između 0 i 5, na Jadranu od 5 do 10 °C, na krajnjem jugu i malo viša.


Jutros je posvuda prilično hladno – najniža temperatura zabilježena je na Zavižanu, minus 7,2 stupnjeva i Slavonskom Brodu (minus 6,4). Rijeka se u 6 ujutro probudila na pet stupnjeva, a najtoplija je Palagruža s 10 stupnjeva. 


U nastavku tjedna, osobito do subote poslijepodne, u većini Hrvatske biti više oblaka, na Jadranu uz čestu kišu, na sjevernom dijelu i susnježicu, a na kopnu uglavnom snijeg – već tijekom četvrtka uz stvaranje snježnog pokrivača najprije u gorju, zatim i drugdje. Prometovanje će biti otežano i zbog jačanja vjetra – na sjevernom Jadranu bure, južnije istočnjaka i juga.




U nedjelju i ponedjeljak stabilnije i mirnije, ali uz osjetno hladnija jutra od dosadašnjih, ne samo u ovom mjesecu, nego još od početka ožujka. Zimski će se uvjeti, ali uz slabiji vjetar i samo ponegdje malo snijega, u većini Hrvatske zadržati i u većem dijelu sljedećega tjedna.


Do nedjelje na sjevernom Jadranu hladnije, uz umjeren i jak istočnjak i buru, a ponegdje je moguć i snijeg nošen burom. No većinom će padati kiša, kao i u Dalmaciji, gdje će uz jugo biti toplije, i to osobito južnije od Splita. Mjestimice su mogući i obilniji pljuskovi, praćeni grmljavinom. Na sjevernom Jadranu bura će ponovo pojačati u utorak. S tom burom će biti puno manje problema nego s ovom do nedjelje, kada će more biti i valovito, povremeno i jače valovito, piše HRT.