Sutra okrugli stol u Saboru

Smirivanje strasti? Prosvjednici iz Savske dolaze na Lekin skup o braniteljskim pravima

Hina

Predsjednik Udruge 100-postotnih HRVI Domovinskog rata Đuro Glogoški rekao je jučer kako su branitelji prihvatili Lekin poziv da dođu u Sabor te će sutra u podne 100-postotni ratni invalidi na Markov trg doći pješke



ZAGREB – U Hrvatskom saboru sutra će se održati okrugli stol o ostvarivanju prava hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida, stradalnika Domovinskog rata, branitelja radnika i članova njihovih obitelji.


Predsjednik Sabora Josip Leko na taj je okrugli stol pozvao članove saborskog Odbora za veterane i predsjednike klubova zastupnika. Svoj su dolazak jučer najavili i 100-postotni HRVI Domovinskog rata.


Predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić (HDZ) potvrdio je dolazak.




»Očekujem određene pomake koji mogu pridonijeti smirivanju situacije i realizaciji braniteljskih zahtjeva«, odgovorio je Đakić Hini upitan što očekuje od sastanka.


Ponovio je glavne zahtjeve, a prvi je smjena ministra branitelja Predraga Matića i dvoje najbližih mu suradnika. »Argumentima se može dokazati da su činili sve da ne naprave ništa za branitelje«, tvrdi prvi čovjek Odbora za ratne veterane.


Drugi je razlog, kaže, što nitko, pa ni premijer Milanović nije reagirao na »autentičnu ministrovu provokaciju« koju je izrekao za tjednik Novosti braneći svog zamjenika Bojana Glavaševića zbog propitivanja kako to da hrvatski branitelji i civilne žrtve rata boluju od čitavog niza malignih oboljenja, PTSP-a, a s druge strane, populacija koja je bila na strani Krajine i koja je izgubila rat, nema PTSP-a.


Đakić traži i da se Zakon o pravima hrvatskih branitelja »stavi u proceduru« da bi »postao« Ustavni zakon čime bi, kaže prestalo bilo kakvo daljnje politiziranje i braniteljima zajamčila sigurna budućnost.


Predsjednik Udruge 100-postotnih HRVI Domovinskog rata Đuro Glogoški rekao je jučer kako su branitelji prihvatili Lekin poziv da dođu u Sabor te će sutra u podne 100-postotni ratni invalidi na Markov trg doći pješke.


Predsjednik Sabora u nedjelju je posjetio branitelje koji danima prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici i pozvao ih da dođu u Sabor kako bi se tamo raspravljalo o njihovim zahtjevima.


»Došao sam da vam kažem da je Sabor otvoren za vas«, kazao je Leko tom prilikom i poručio kako se rješenje treba naći »na demokratskom principu, u najvišoj instituciji države, a to je Sabor«.