Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 3
Sutra: 13° 13° 3
22. travnja 2019.
Usporava se rapidni rast potrošnje

Smanjenjem broja kreveta uštede 1,2 milijarde

Ilustracija / Silvano JEŽINA
Ilustracija / Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 20. ožujak 2014. u 7:18 2014-03-20T07:18:00+01:00

Na akutne krevete danas se troši četiri milijarde kuna godišnje, a do 2016. godine, kada će ih biti za trećinu manje, a za toliko manji i trošak

ZAGREB  Unatoč Ostojićevom masterplanu, bolnička se potrošnja u narednim godinama neće smanjivati, nego rasti. Reformski je dokument aktualnog ministra zdravlja predvidio dva scenarija: u scenariju bez masterplana, bolnički sustav koji danas troši 7,2 milijarde kuna godišnje u razdoblju od 2014. do 2016. godine »progutao« bi samo za stacionarno liječenje dodatnih milijardu kuna, i to zbog starenja populacije i sve većih troškova liječenja stvorenih brzim napretkom medicine.  Zahvaljujući predloženoj reformi bolničkog sustava, u slučaju da se popunjenost bolničkih kreveta koja se danas od bolnice do bolnice kreće od 30 do 90 posto u naredne tri godine »uprosječi« na 85 posto, taj će se dodatni  financijski trošak stacionarnog liječenja, računaju autori masterplana, s predviđene milijarde smanjiti za 613,2 milijuna kuna.

Manji troškovi

Na akutne krevete danas se troši četiri milijarde kuna godišnje, a do 2016. godine, kada će ih biti za trećinu manje, na takvim će se klasičnim bolničkim liječenjima uštedjeti 1,2 milijarde kuna. Rast će s druge strane potrošnja u dnevnim bolnicama, koje će u naredne tri godine povećati ukupne kapacitete za oko 1.000 mjesta. Na dnevne bolnice danas odlazi 513 milijuna kuna, a za tri godine u njima će se na liječenje trošiti 750 milijuna kuna ili 233 milijuna kuna više nego danas. Troškovi kroničnog liječenja i palijativne skrbi gotovo će se udeseterostručiti: zdravstveni sustav danas na ove oblike skrbi troši oko 55 milijuna kuna, a do 2016. godine trošit će gotovo 480 milijuna kuna. Ako uz to troškovi specijalističko-konzilijarne zaštite budu rasli za očekivanih 7,5 posto, predviđeni trend porasta ukupnih bolničkih troškova, koji će se smanjit će se za 403.017.901 kunu.

Najveće se uštede na smanjenju broja kreveta očekuju u bolnicama prve kategorije, odnosno KBC-ima, kliničkim bolnicama i klinikama, za čak 660 milijuna kuna na godišnjoj razini. Upola manje, oko 330 milijuna kuna, uštedjet će se rezanjem broja kreveta u županijskim bolnicama, od kojih se očekuje i generalno najveća ušteda od ukupno 234 milijuna kuna do 2016. godine.

Dnevne bolnice

Autori masterplana očekuju i neizravne financijske učinke reforme bolničkog sustava, koje će se, kako tvrde, mjeriti desecima milijuna kuna. Porastom broja pacijenata u dnevnim bolnicama na račun ležećih pacijenata na akutnim bolničkim odjelima za 15 do 20 posto u tri godine može se uštedjeti 50 posto novca koji se danas troši za stacionarno liječenje tih istih pacijenata, a bolničke proračune srezati, računaju u ministarstvu zdravlja, za pet do sedam posto. Uz takvu računicu, bolnički bi budžeti samo na dnevnim bolnicama mogli uštedjeti 360 milijuna kuna godišnje.  

Dinamika ukidanja dijela bolničkih kreveta i jačanja dnevnih bolnica ne smije biti sporija od one predviđene masterplanom, a on predviđa povećanje broja mjesta za dnevno liječenje s postojećih 2.421 na 3.489 mjesta do 2016. godine. U toj će prenamjeni kapaciteta neki od postojećih odjela postati neodrživi, a od uprava bolnica očekuje se da gašenje pojedinih odjela riješe u okviru funkcionalne integracije s drugim bolnicama, odnosno da djelatnost odjela koji se gasi bude dostupna u nekoj od bolnica kojima su pripojeni. Ako dvije funkcionalno integrirane bolnice, primjerice zadarska i kninska, danas imaju dva odjela interne s po 15 kreveta i šest liječnika svaka, nakon objedinjavanja odjela trebalo bi im osam do devet liječnika, umjesto 12, a preostala tri do četiri liječnika mogu preusmjeriti na dodatni rad s pacijentima u poliklinici ili dnevnoj bolnici. Jedna od opcija je i povremeno »gostovanje« u drugoj bolnici s kojom su funkcionalno integrirani. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš