Legalizacija

Slučaj u DORH-u: U Vodnjanu krivotvoreno rješenje o legalizaciji

Bojana Mrvoš Pavić

ZAGREB – Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u Vodnjanu je otkrilo krivotvoreno rješenje o legalizaciji bespravno sagrađenog objekta, koji je trebao biti srušen te je slučaj proslijeđen policiji odnosno DORH-u na postupanje. Investitor je »rješenje« predočio uoči planiranog rušenja bespravnog objekta no odmah je ustanovljeno da je riječ o krivotvorini, kazao je  ministar Predrag Štromar na konferenciji za novinare o dosadašnjim rezultatima legalizacije te novom krugu ozakonjenja bespravnih građevina, koji se zatvara posljednjeg dana lipnja. Za manje od tri mjeseca istječe, naime, krajnji rok za još jednu prijavu, odnosno legalizaciju bespravnih građevina te je do sada predano 12.749, a pravomoćno riješeno 3.914 zahtjeva. Riječ je o novim zahtjevima, budući da je izmjenama zakona iz prošle godine omogućena ponovna prijava za legalizaciju do 30. lipnja 2018. godine. Je li ovo zaista i posljednja šansa za legalizaciju, teško je znati, jer ovisi o budućim političkim garniturama.

Riješeni, pritom, nisu niti svi zahtjevi predani do 30. lipnja 2013. godine, dokad je pristiglo gotovo 827 tisuća zahtjeva, a dosad ih riješeno 77 posto. Osnovana je čak i privremena Agencija za ozakonjenje, koja pomaže županijama odnosno gradovima da posao ide brže, a rezultati rada ustinu su zanimljivi. Primorsko-goranska županija je, primjerice, sama dosad riješila 75 posto zahtjeva, što nije najveći postotak među županijama, no najbolji je zato što PGŽ od Agencije nije tražila pomoć. Međimurska županija je riješila najviše, 83 psoto zahtjeva, no kao i druge najuspješnije županije je dio zaduženja prebacila u Agenciju. Istovremeno, Makarska je, primjerice, riješila 52 posto pristiglih zahtjeva, ali ih je 872 prebacila Agenciji. Od gradova, najbolje rezultate imaju Dubrovnik, Vukovar i Bjelovar, Zagreb, Poreč i Virovitica, jer su svi riješili preko 90 posto zahtjeva, dok su najlošiji Makarska i Trogir. Rijeka je dosad riješila nešto više od 73 posto pristiglih zahtjeva. Od županija, najlošije stoje Karlovačka, u kojoj od 2013. godine nije riješena niti polovica pristiglih zahtjeva, a 6.800 ih je pritom, proslijeđeno Agenciji na rješavanje. Loše stoji i Vukovarsko-srijemska županija, koja je i uz gotovo 12 tisuća prebačenih zahtjeva jedva riješila polovicu pristiglih zahtjeva.


»Samo legalna gradnja povećava sigurnost i vrijednost nekretnine, i može biti predmet kupoprodaje«, kazao je jučer Štromar. Zbog otkrivenog krivotvorenog rješenja o legalizaciji u Vodnjanu Ministarstvo je za sve građane otvorilo Informacijski sustav prostornog uređenja, na kojem je (www.ispu.mgipu.hr) moguće vidjeti je li neka nekretnina legalizirana ili nam, nmoguće je, prodavatelj pokazuje lažirano rješenje o legalizaciji. Na portalu se vidi ima li građevina dozvolu, kad je ona izdana, je li legalizirana i ostalo, što bi, vjeruju u Ministarstvu, moglo pomoći da se otkrije još eventualnih lažiranih rješenja. Na pitanje hoće li i samo Ministarstvo krenuti u daljnju potragu za njima, odgovaraju kako se u registru nalaze samo rješenja gradskih i županijskih ureda za legalizaciju, odnosno agencijska rješenja. Mole stoga građane za pomoć da im prijave svako falsificirano rješenje, kojeg u registru nema.


Još tri mjeseca, kao i do lipnja 2013. godine, za ozakonjenje se prijaviti može samo objekte vidljive na digitalnim ortofoto kartama snimljenima do 21. lipnja 2011. godine. Nastavlja se i uklanjanje nelegaliziranih objekata, kojih je lani srušeno 316. Ove se godine rušilo u Istri, kad je i otkriveno falsificirano rješenje o legalizaciji, dok 9. travnja kreću nova rušenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Štromar napominje kako su građani sve osvješteniji kad je gradnja u pitanju, jer od 2013. godine raste broj izdanih građevinskih dozvola, a smanjuje se broj prijavljenih nelegalnih građevina.