Čim prije u Gajevu

Slučaj Saucha: Milanović kontaktirao DORH, želi dati iskaz o lažnim nalozima

Dražen Ciglenečki

Tomislav Saucha i Zoran Milanović, Foto:  Patrik Macek/PIXSELL

Tomislav Saucha i Zoran Milanović, Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kad Milanović ne bi bio ispitan o stvarima za koje se sumnjiči Sauchu, u javnosti bi se vjerojatno tvrdilo da ga glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan štiti na taj način, napominje izvor blizak nekadašnjem predsjedniku SDP-a



ZAGREB Državno odvjetništvo još nije pozvalo Zorana Milanovića kako bi ga ispitali o lažnim nalozima njegovih posebnih savjetnika dok je bio premijer. No, kako neslužbeno doznajemo, Milanović je stupio u kontakt s DORH-om, smatrajući da bi on trebao dati iskaz o ovom slučaju u kojeme se Tomislava Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda premijera ukrao pola milijuna kuna.


Premda je Milanović bio Sauchin nadređeni, zasad nije poznato namjerava li ga DORH pozvati na obavijesni razgovor. U zahtjevu koji je DORH dostavio prošli tjedan u Sabor navodi se da će kao svjedoci biti ispitane »osobe koje su u to vrijeme bile zaposlenici Ureda predsjednika Vlade i Ureda za opće poslove«. Milanović nije bio zaposlen u Vladi nego je obnašao političku dužnosnost premijera.


No, donedavni predsjednik Vlade i javno je isticao da postoje razlozi da DORH razgovara i s njim, premda nije imao veze s procedurom izdavanja putnih naloga.




– Još me nisu kontaktirali, ali mislim da bi logično bilo da me DORH pozove i pita o nekim stvarima. Zato i ostajem kod kuće, iako sam idućih nekoliko dana namjeravao otputovati u inozemstvo, izjavio je Milanović u petak ispred zgrade Sabora.


Milanović je proteklih dana naglašavao da je »uvijek vjerovao u DORH kao instituciju«.


– Kad Milanović ne bi bio ispitan o stvarima za koje se sumnjiči Sauchu, u javnosti bi se vjerojatno tvrdilo da ga glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan štiti na taj način. Toga je i sam Milanović svjestan i zato, između ostalog, želi da ga DORH pozove, napominje izvor blizak nekadašnjem predsjedniku SDP-a.


U medijima su nerijetki stavovi da je Milanović morao znati barem nešto o tome da je Saucha navodno više od dvije godine potpisivao fiktivne putne naloge.


Odvjetnica Ivana Saucha, koja brani svojeg supruga, u ponedjeljak je u Remetincu posjetila Sauchu i tada je novinarima kazala da je »rečeno da će biti ispitano sedam svjedoka«, ali da nema saznanja da će među njima biti i Milanović. Do kraja tjedna to bi sedmero trebalo biti ispitano, pa bi nakon toga Saucha mogao biti pušten na slobodu. On, kako doznajemo, zasad dobro podnosi boravak u istražnom pritvoru i nema problema s novim sustanarima.


D. CIGLENEČKI