Miro Cerar u Budimpešti

Slovenski premijer zadovoljan što će se u sporu s Hrvatskom angažirati EK

Hina

Reuters

Reuters

»Pozdravljam odluku Europske komisije da dade svoj prilog procesu provedbe arbitražne odluke i angažira Fransa Timmermansa kao posrednika da do toga dođe. Riječ je o osobi od povjerenja, velikom poznavatelju prava i on bi procesu mogao dati pozitivan doprinos«, kazao jer Cerar novinarima



LJUBLJANA Slovenski premijer Miro Cerar pozdravio je u ponedjeljak obećani angažman Europske komisije na rješavanju slovensko-hrvatskog graničnog prijepora nakon što je u Bruxellesu rečeno da će Zagreb i Ljubljanu uskoro posjetiti potpredsjednik Komisije Frans Timmermans kako bi pomogao u provedbi arbitražne odluke.


Cerar je u Budimpešti novinarima izjavio da pozdravlja angažman Europske komisije na provedbi arbitraže na koju se Slovenija i sama priprema.


»Pozdravljam odluku Europske komisije da dade svoj prilog procesu provedbe arbitražne odluke i angažira Fransa Timmermansa kao posrednika da do toga dođe. Riječ je o osobi od povjerenja, velikom poznavatelju prava i on bi procesu mogao dati pozitivan doprinos«, kazao jer Cerar novinarima na završetku današnjeg okupljanja premijera 16 država srednje i istočne Europe i Kine u Budimpešti.




Europska komisija u ponedjeljak je potvrdila da je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker zadužio Timmermansa da posreduje »kako bi se osiguralo da dođe do provedbe arbitražne presude« u graničnom prijeporu dviju država, prenijeli su popodne slovenski mediji.


O tome je, kako navode, Komisija obavijestila slovensku i hrvatsku vladu, a prvi korak u toj misiji bit će Timmermansov posjet objema državama još prije kraja ove godine, dodaju slovenski mediji.


Hrvatski premijer Andrej Plenković je u ponedjeljak rekao da je prošli tjedan Juncker načelno iskazao spremnost da EK pomogne i olakša dijalog između dviju država.


»Međutim, moje je mišljenje da najprije Slovenija i Hrvatska kao dvije prijateljske države moraju pokazati odgovornost i sjesti za stol«, a tek nakon toga eventualno tražiti pomoć, rekao je Plenković novinarima u Budimpešti nakon sastanka 16 zemalja istočne i srednje Europe (CEEC) i Kine.


Plenković se na rubu skupa u Budimpešti susreo s Cerarom i rekao novinarima kako očekuje da će »Cerar do kraja idućeg mjeseca doći u Zagreb« nakon što je otkazala razgovore u rujnu.


Cerar je rekao da nastavlja s »neformalnim dijalogom« s Plenkovićem o mogućnosti njihova susreta u Zagrebu.


Da bi do toga došlo, za susret je potrebno naći »dodirnu točku«, ali za sada nema naznaka da je Hrvatska promijenila svoje »negativno stajalište« prema arbitraži, dodao je Cerar.


Hrvatska je istupila iz arbitražnog procesa jer ga je Slovenija nepopravljivo kontaminirala, ne priznaje arbitražnu odluku i ne namjerava je provesti dok Slovenija ustraje na tome da odluku arbitražnog suda treba primijeniti