Sjednica o djelovanju SOVA-e

Slovenski parlament raspravlja iza zatvorenih vrata o arbitražnom skandalu

Hina

Foto Marko Jurinec/PIXSELL

Foto Marko Jurinec/PIXSELL

Važno je da obavještajne službe dobro funkcioniraju, zbog naših sigurnosnih, gospodarskih i političkih interesa, ali je važna i njihova kontrola, no nije dobro da se o tome previše govori javno, kazao je pred početak sjednice u izjavi za javnost predsjednik parlamenta Dejan Židan



LJUBLJANA Slovenski parlament počeo je u srijedu sjednicu o djelovanju obavještajne agencije SOVA tijekom arbitraže o granici s Hrvatskom, a zbog osjetljivosti materije sve se odvije iza zatvorenih vrata.


Važno je da obavještajne službe dobro funkcioniraju, zbog naših sigurnosnih, gospodarskih i političkih interesa, ali je važna i njihova kontrola, no nije dobro da se o tome previše govori javno, kazao je pred početak sjednice u izjavi za javnost predsjednik parlamenta Dejan Židan.


Na sjednici se očekuje rasprava o izvješću parlamentarnog povjerenstva za kontrolu tajnih službi (KNOVS) koje je izazvalo buru u slovenskoj politici, a izvješće se odnosilo na djelovanje obavještajne službe SOVA tijekom arbitražnog procesa o granici s Hrvatskom.




Budući da se u javnom dijelu tog izvješća,  što ga je sastavilo povjerenstvo u kojemu većinu ima oporba, govori o navodnim krivcima zato što je Hrvatska izašla iz arbitražnog postupka, vlada ga je ocijenila štetnim za nacionalne interese.


U njemu su kao krivci za arbitražni skandal navedeni nekadašnji ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i bivša diplomatkinja Simona Drenik. To je u hrvatskoj javnosti protumačeno kao priznanje Slovenije da je “varala u arbitraži”, iako potpisnik spornog izvješća Matej Tonin tvrdi suprotno – da je njegova istraga pokazala kako Drenik nije imala dopuštenje vlade da tajno komunicira sa sucem Sekolecom, što je kontaminiralo arbitražni proces i dovelo do izlaska Hrvatske iz njega.


S druge strane, neki su navodi iz tajnog izvješća KNOVS-a, po ocjeni premijera Marjana Šareca, Sloveniji nanijeli štetu jer oporba nije vodila računa o nacionalnim interesima, a o curenju podataka o SOVA-i poveden je i predkazneni postupak protiv nekih političara, navode slovenski mediji.


Jedna od akterica arbitražnog skandala Simona Drenik prošli je tjedan, zbog spominajnja njenog imena kao glavnog krivca u spomenutom izvješću, od upravnog suda zatražila da se ono izbriše kao parlamentarni dokument, te da joj se dade zadovoljština u obliku isprike oporbenog čelnika i sastavljača izvješća Mateja Tonina.