Može li doći do odgode?

‘Slovenska politizacija neprihvatljiva’: Europska komisija danas o ulasku Hrvatske u Schengen

Tihana Tomičić

Reuters

Reuters

Odgode zbog političkih pritisaka te neargumentiranih sumnji u tehničku i pravnu spremnost RH naštetile bi kredibilitetu Europske komisije, ali i povjerenju građana RH u njezinu političku nepristranost, poručuje zajednički 11 hrvatskih eurozastupnika



Nakon što se službena slovenska politika usprotivila ulasku Hrvatske u Schengen, pa su tako i slovenski zastupnici u Europskom parlamentu prije tri dana poslali otvoreno pismo sadašnjim i novim čelnicima EU-a protiv ulaska Hrvatske u Schengen, sada su reagirali i hrvatski europarlamentarci. Svi su zajedno, bez obzira na stranačke boje, podržali inicijativu IDS-ovog eurozastupnika Vlatera Flege da pišu Europskoj komisiji i zatraže »da se ona odupre pokušaju politizacije procesa, pa i od strane slovenskih zastupnika, te da mora ostati politički nepristrana i na temelju objektivnih mjerila donijeti odluku o tehničkoj spremnosti RH za ulazak u šengenski prostor«.


Uz to, podsjećaju da Europska komisija pod vodstvom predsjednika Junckera još od 2015. godine aktivno prati tehničku spremnost RH za pristupanje šengenskom prostoru, sukladno čemu ima apsolutni legitimitet donošenja konačne odluke 22. listopada 2019. Na kraju, odgode zbog političkih pritisaka te neargumentiranih sumnji u tehničku i pravnu spremnost RH naštetile bi kredibilitetu Europske komisije, ali i povjerenju građana RH u njezinu političku nepristranost, poručuje zajednički 11 hrvatskih eurozastupnika: Biljana Borzan, Valter Flego, Mislav Kolakušić, Predrag Fred Matić, Tonino Picula, Karlo Ressler, Ivan Vilibor Sinčić, Tomislav Sokol, Dubravka Šuica Dubravka, Ruža Tomašić i Željana Zovko.


Politički pritisak


– Važno je da smo reagirali i da smo prvi put svi ujedinjeni u obrani hrvatskih interesa. Slovenija je naš susjed, a Slovenci su naši prijatelji. Razlog više zašto mi je inicijativa dijela slovenskih zastupnika neprihvatljiva. Kočiti proces integracije Hrvatske bez i jednog argumenta je neozbiljno. Pokušavati raditi politički pritisak na politički neovisno tijelo EU-a je opasno. Zadovoljili smo sve tehničke uvjete i očekujem da sutra dobijemo zeleno svjetlo za ulazak u Schengen. Vjerujem da bi još jedna odgoda zbog političkih pritisaka te neargumentiranih sumnji u tehničku i pravnu spremnost RH za Schengen naštetila kredibilitetu Komisije, ali i povjerenju građana RH u njezinu političku nepristranost, izjavio je Valter Flego.




Glasnogovornica Komisije Mina Andreeva potvrdila je da će Komisija u utorak na svom sastanku u Strasbourgu usvojiti izvješće o hrvatskom ispunjavanju uvjeta za ulazak u šengenski prostor. »Kolegij povjernika će ocijeniti napredak Hrvatske u ispunjavanju kriterija potrebnih za ulazak u šengenski prostor«, rekla je Andreeva nakon što su šefovi kabineta svih povjernika utvrdili konačni dnevni red.


Niz preduvjeta


Komisija se ovaj put sastaje danas popodne u Strasbourgu jer se tamo održava plenarna sjednica Europske komisije. Inače, Komisija se sastaje jednom tjedno, srijedom ujutro u Bruxellesu, a u tjednu kada u Strasbourgu zasjeda Europski parlament, utorkom popodne.


Izvješće o ispunjavanju kriterija za ulazak u Schengen prvotno se trebalo naći na dnevnom redu Europske komisije za sjednicu 2. listopada, zatim je bila pomaknuta na 16. listopada, a onda na 22. listopada. Za ulazak u šengenski prostor potrebno je ispuniti niz preduvjeta, među ostalima preuzeti odgovornost za kontrolu vanjskih granica te izdavati šengenske vize u ime ostalih država članica toga prostora.