Slovenska policija žali se na propusne granice: Ovaj vikend u Sloveniju je ušlo više od stotinu migranata

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Kako navode mediji, najveći dio migranata vraćen je u Hrvatsku, neki su zatražili azil u Sloveniji, a za ostale još se vode policijski postupci.



LJUBLJANA – Slovenska policija je u zadnja tri dana privela više od stotinu ilegalnih migranata iz trećih država kao i nekoliko osoba koje su im u tome pomagale, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji pozivajući se na izvješća policijskih uprava Novo Mesto, Koper i Ljubljana, gdje je ilegalni priljev najveći.


Riječ je o državljanima Pakistana, Turske, Sirije, Egipta, Eritreje, Sudana, Maroka, Afganistana, Alžirira i Irana, prenose mediji.


Priveden je i 40-godišnji Pakistanac s dozvolom boravka u Sloveniji koji je u vozilu imao 10 migranata, a koji su u Sloveniji zatražili azil.




Nadalje, priveden je vozač iz Italije koji je u kombiju prevozio 16 pakistanskih migranata.


Kako navode mediji, najveći dio migranata vraćen je u Hrvatsku, neki su zatražili azil u Sloveniji, a za ostale još se vode policijski postupci.


Ranko Ostojić: Brojke koje daje hrvatska policija ne odgovaraju istini


Kandidat SDP-a na izborima za Europski parlament Ranko Ostojić ustvrdio je danas da je broj ilegalnih migranata vraćenih iz Slovenije u Hrvatsku dvostruko veći od onog što prikazuje Ministarstvo unutarnjih poslova.


“Imamo stotine incidenata, ljudi lutaju šumama, stradavaju, utapaju se u rijekama. Pa samo je Hrvatska vojska, koja ne čuva niti je njezin posao čuvati hrvatsku granicu, uhvatila više od tisuću migranata. Ne hvataju ih oko naselja na granici, već u Rijeci i Čabru, stotinama kilometara dalje. Osobno štitim ljudska prava i uvijek sam bio za to da pokažemo humanost, ali inzistiram na sustavnoj zajedničkoj politici Europske unije kojom se taj problem jedino može riješiti“, istaknuo je Ostojić.


Hrvatska, dodao je, ne može biti žrtva takve migrantske politike, ilegalni migranti koji dolaze iz schengenske zone u Grčkoj ili iz Bugarske i Rumunjske moraju biti vraćeni natrag upravo u te države ako su to države prvog prihvata.


“Kad napravimo reformu sustava azila i dogovorimo zajedničku politiku, onda možemo govoriti o drukčijem načinu raspodjele”, smatra Ostojić.


Podsjetio je kako su pripreme za ulazak u schengenski režim napravljene dvije godine od trenutka pristupanja i da je osobno predao zahtjev za pristup.


“Vlada Zorana Milanovića je sve pripremila. Opremili smo graničnu policiju i 6200 graničnih policajaca, kupljeni su helikopteri i plovila, sagrađeni tranzitni centri i uspostavljeni radarski sustavi. Žao mi je što vrijeme nije iskorišteno i što nismo prošli tehničku evaluaciju. Treba pitati vladajuće zašto to nije provedeno”, poručio je Ostojić te ponovio da SDP “želi ravnopravnu Hrvatsku u Europskoj uniji”.