Špijunske igre

Slovenija zbog “afere prisluškivanje” povukla veleposlanicu; Otkriveno tko je bio posrednik hrvatske vlade?

Hina

Marjan Šarec / Foto: REUTERS

Marjan Šarec / Foto: REUTERS

Televizijska postaja POP-TV objavila je naime da je hrvatska vlada »preko posrednika« pokušala utjecati na njihovo uredništvo »kako ne bi objavilo otkriće da iza prisluškivanja u arbitraži« stoje hrvatske obavještajne službe, te da imaju dokaze kako su te službe do informacije da će reportaža biti objavljena saznala prisluškujući slovenske novinare



Jedna od stranaka u koalicijskoj vladi slovenskog premijera Marjana Šareca zatražila je hitan sastanak slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodne »špijunske afere« u kojoj su sudjelovale hrvatske obavještajne službe.


»Očekujemo hitno sazivanje vijeća za nacionalnu sigurnost i očekujemo da se mirnim i promišljenim koracima zaštiti našu državu, ljude, medije i demokraciju. Slovenski politički vrh mora progovoriti o grubom hrvatskom kršenju europskih vrijednosti i vladavine prava«, navela je u priopćenju stranka Socijalnih demokrata (SD) Dejana Židana, jedna od koalicijskih partnerica u vladi premijera Marjana Šareca.


Nakon što je premijer Šarec ovaj tjedan izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obavještajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces, priča je u ponedjeljak dodatna eskalirala tvrdnjom POP-TV-a da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o prisluškivanju.




Televizijska postaja POP-TV objavila je naime da je hrvatska vlada »preko posrednika« pokušala utjecati na njihovo uredništvo »kako ne bi objavilo otkriće da iza prisluškivanja u arbitraži« stoje hrvatske obavještajne službe, te da imaju dokaze kako su te službe do informacije da će reportaža biti objavljena saznala prisluškujući slovenske novinare.


Reagirajući na navode konmercijalne televizije, u stranci Socijalnih demokrata (SD) naveli su da je potreban hitan sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost jer je »hrvatska politika nezakonitim i nemoralnim potezima ugrozila međusobno povjerenje, izdala zajedničke europske i civilizacijske vrijednosti te je tako i hrvatskoj državi i hrvatskim ljudima uzrokovala veliku nacionalnu sramotu i štetu međunarodnih razmjera«.


Hrvatski veleposlanik pozvan u MVP, slovenska veleposlanica povučena u Ljubljanu


Slovenski premijer Marjan Šarec sazvao je za danas popodne hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodnog djelovanja hrvatske SOA-e u Sloveniji. Hrvatski veleposlanik je tim povodom pozvan na razgovor u slovensko ministarstvo vanjskih poslova, a slovenska veleposlanica povučena na kozultacije u Ljubljanu, objavila je agencija STA.


U kabinetu Marjana Šareca kažu da je premijer »zabrinut zbog pokušaja utjecaja hrvatskih predstavnika na izvješćivanje televizije POP-TV o djelovanju hrvatske obavještajne službe«, te da je riječ o »ozbiljnim navodima« koji zahtijevaju »odgovarajuća pojašnjenja«. Takvi su pritisci na medije »nedopustivi i u suprotnosti s temeljnim načelima demokracije«, navode u Šarčevom kabinetu.