Migrantski val

Slovenija produžila uredbu za djelovanje policije u vrijeme izbjegličke krize za još tri mjeseca

Hina

Reuters

Reuters

Slovenska vlada produžila je za još tri mjeseca važenje uredbe o djelovanju policije u vrijeme izbjegličke krize koja, među ostalim, omogućuje korištenje specijalne policijske postrojbe i rezervnog policijskog sastava



LJUBLJANA Slovenska vlada produžila je za još tri mjeseca važenje uredbe o djelovanju policije u vrijeme izbjegličke krize koja, među ostalim, omogućuje korištenje specijalne policijske postrojbe i rezervnog policijskog sastava.


Posebne mjere o djelovanju policije u kriznoj situaciji uvedene su prvi put uredbom u listopadu prošle godine, kad je migrantska ruta sa Srbije i Mađarske preusmjerena na Hrvatsku i Sloveniju.


Od tada do danas kroz Sloveniju je na putu prema srednjoj i sjevernoj Europi prošlo 463.000 migranata, od čega 84.000 od početka ove godine.




Vlada je u priopćenju za javnost navela da se uredba o djelovanju policije u kriznim situacijama produžuje za još tri mjeseca, do 15. svibnja ove godine, jer u Sloveniju i dalje ulazi velik broj migranata i izbjeglica i ne predviđa se da će to uskoro prestati.


Uredba uz angažiranje obične i granične policije omogućava da se zbog kontrole izbjegličkog toka angažiraju i specijalna policijska postrojba, te da se pripadnici rezervnog sastava policije koji se inače po zakonu o policiji mogu angažirati samo za 30 dana u godini, koriste i duže vrijeme.


Posebno to vrijedi na području policijskih uprava Novo Mesto, Maribor i Murska Sobota, zaduženih za upravljanje graničnim prijelazima.


Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u petak da će Slovenija uskoro pojačati kontrole na granici s Hrvatskom jer u vrijeme izbjegličke krize mora djelotvorno štititi šengensku granicu.


To je Cerar doveo u vezu s najavljenim novim restrikcijama za primanje izbjeglica koje će uskoro donijeti Austrija, naglasivši da Slovenija treba adekvatnim mjerama spriječiti da se pretvori u migrantski »hot spot«.