Vinski rat

Slovenci razočarani: Nisu uspjeli uvjeriti EU da hrvatski vinari ne mogu koristiti ime “teran”

Hina

Foto: S. JEŽINA

Foto: S. JEŽINA

Slovenski vinari, koji su se protivili izuzeću istarskog terana, iznosili su čak sumnju da je dio hrvatske dokumentacije o lozi sorte teran od kojega se u Istri proizvodi istoimeno vino krivotvoren



Hrvatski vinari mogu koristiti ime Teran, zaključila je Europska komisija u delegiranom aktu kojim se Hrvatskoj dodjeljuje ograničena iznimka za upotrebu ovog imena kao sorte grožđa za vina iz hrvatske Istre.


Slovenija nije tako uspjela zabraniti Hrvatskoj korištenje naziva teran jer je Komisija zaključila kako dodatne činjenice koje je uputila Ljubljana ne mijenjaju bitno njezine ranije ocjene, javlja RTV Slovenija, a prenosi N1


Hrvatska može ime sorte teran koristiti isključivo za vina sa zaštićenom oznakom porijeka Hrvatska Istra, s tim da taj natpis na etiketi mora biti veći od natpisa teran. 



Picula: Bio sam optimist




Zastupnik Tonino Picula pozdravio je odluku Europske komisije da prihvati delegirani akt kojim se hrvatskim vinarima iz Istre priznaje pravo da vino koje proizvode iz grožđa sorte teran, prodaju pod nazivom “Hrvatska Istra – teran”, unatoč prosvjedima Slovenije.


„Sretan sam što smo uspjeli i što sam bio optimist s razlogom. Čestitam vrijednim i upornim proizvođačima terana. Podršku teranu kao autohtonom hrvatskom proizvodu čije je geografsko porijeklo neupitno, a proizvodnja rezultat višestoljetne tradicije, dao sam kao zastupnik u Europskom parlamentu još u kolovozu 2013. godine! Tada sam Europskoj komisiji ukazao na neopravdanost slovenskog osporavanja njegove izvornosti.“


Kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju, hrvatski su se vinari osim s konkurencijom suočili i s velikim problemom zaštite izvornosti i regionalnog porijekla. Spor oko terana nastao je iako ga Slovenci proizvode od grožđa sorte refošk, dok ga u Istri prave od grožđa sorte teran.


„Hrvatska je poznata po svojim vinima, a teran je bez svake sumnje najrasprostranjenija istarska crna sorta, ali to nije dovoljno za zaštitu njegove izvornosti“, ističe Picula.


 „Iako je ovo bila situacija u kojoj je teran bilo lako enološki braniti, pogledajte koliko je proces potrajao. Politički pritisak bio je ključan da Hrvatska dobije zasluženo priznanje.“


Kao zastupnik koji se od početka mandata fokusira na zaštitu autohtonih proizvoda i organizira radionice o procesu zaštite proizvoda po cijeloj Hrvatskoj, Picula konstantno upozorava da je za zaštitu proizvoda potrebno prije svega udruživanje proizvođača i povezivanje sa što većim brojem potrošača. Kroz brendiranje i zaštitu stvara se dodana vrijednost proizvoda što naravno povećava i samu cijenu, potiče lokalno gospodarstvo i bolju promocija hrvatske kvalitete.



Slovenski vinari tvrdili su da je dokumentacija koju je Hrvatska poslala u Bruxelles, kako bi se za istarski teran postigao izuzetak od slovenske zaštite, »krivotvorena«, no čito ti novi argumenti nisu bili dovoljni da promijene stav Bruxellesa. 


U Sloveniji su razočarani  objavom nacrta delegiranog akta kojim se hrvatskim vinarima u Istri omogućava iznimka u korištenju imena teran, a koje je Slovenije na razini EU-a zaštitila oznakom zemljopisnog podrijetla,  jer su očekivali da će objava biti zaustavljena nakon nedavnog posjeta predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera Sloveniji, kad je bilo riječi i  o toj mogućnosti.


“Nismo iznenađeni, ali smo razočarani i ogorčeni”, kazao je za Slovenski radio slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan, potvrdivši da je svoja stajališta o odluci Komisije da objavi nacrt iznio u pismu europskom povjereniku za poljoprivredu Philu Hoganu.


 Prema Židanovoj izjavi, Europska komisije je objavom svog dokumenta  zanemarila Junckerovu izjavu danu prilikom posjeta Sloveniji da treba ponovo proučiti dokumentaciju koju je Hrvatska poslala u Bruxelles.


Slovenski vinari, koji su se protivili delegiranom aktu i izuzeću istarskog terana u odnosu na zaštitu za svoj teran koji je osigurala Slovenija, iznosili su čak sumnju da je dio hrvatske dokumentacije o lozi sorte teran od kojega se u Istri proizvodi istoimeno vino krivotvoren.


O tim sumnjama se Komisija  nije opredijelila, kazao je Židan za Slovenski radio.


Židan i konzorcij proizvođača slovenskog kraškog terana i dalje inzistiraju da je u zaštiti njihovog vinskog brenda potrebno poduzeti sve moguće korake, uključujući i  tužbu protiv Europske komisije na sudu EU-a u Luksemburgu, navode slovenski mediji u ponedjeljak.