Slovaci stigli na more

Slovački Prime Tourist Resorts novi suvlasnik Sunčanog Hvara

Hina

Slovačka tvrtka sada ima 24,94 posto udjela u temeljnom kapitalu Sunčanoga Hvara. Nakon ovih transakcija, najveći pojedinačni vlasnik u Sunčanom Hvaru sada je država, odnosno Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), koji posjeduje 32,36 posto udjela u temeljnom kapitalu.



ZAGREB Sunčani Hvar izvijestio je danas da je njegov dosadašnji većinski vlasnik, Orco Property Group otpustio 2,08 milijuna dionica hvarske turističke tvrtke slovačkom Prime Tourist Resortsu, kao i dio razlučnih potraživanja.


Kako navode iz Sunčanog Hvara, otpuštanje dionica provedeno je 11. lipnja ove godine temeljem ugovora o kupnji i prijenosu dionica, nakon čega je češki Orco pao ispod praga od 50 posto udjela u temeljnom kapitalu u toj hvarskoj tvrtki.


Sada ta češka grupa za razvoj nekretnina ima 2,64 milijuna dionica, što čini 31,61 posto udjela u temeljnom kapitalu Sunčanog Hvara.




Osim dionica, Orco je na slovačku tvrtku prenio i razlučna potraživanja koja je imao prema Sunčanom Hvaru i to temeljem ugovora o zajmu od 15. srpnja 2010. godine i pripadajućih aneksa. Time je Prime Tourist Resorts postao novi vjerovnik Sunčanoga Hvara, navodi se u današnjem priopćenju.


Slovačka tvrtka sada ima 24,94 posto udjela u temeljnom kapitalu Sunčanoga Hvara.


Nakon ovih transakcija, najveći pojedinačni vlasnik u Sunčanom Hvaru sada je država, odnosno Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), koji posjeduje 32,36 posto udjela u temeljnom kapitalu.


Sunčani Hvar je od kraja svibnja ove godine u procesu predstečajne nagodbe zbog otprilike 620 milijuna kuna ukupnih obveza, a ročište u tom postupku zakazano je za 11. rujna.


Osim bankama, kao najvećim vjerovnicima, tvrtka duguje i brojnim drugim vjerovnicima. Među njima bilo je i gotovo 136 milijuna kuna Orco Property Grupi, koja je od 2005. i većinski vlasnik Sunčanog Hvara i pod čijom se upravom tvrtka našla u lošem financijskom stanju.