Ministar Vrdoljak nakon Save udario i na Dravu

Slijedi novi upravni spor? Država Ini oduzela koncesiju za istraživanje na prostoru Drava

Bojana Mrvoš Pavić

Spor s Inom mogao bi odbiti i druge kandidate * Foto: D. JELINEK

Spor s Inom mogao bi odbiti i druge kandidate * Foto: D. JELINEK

Za istraživanje na kopnu javilo se sedam kompanija, među njima i Ina no kako upravo ona s državom vodi spor pitanje je da li je itko drugi zainteresiran za ta istražna područja



ZAGREB » Ministarstvo gospodarstva Ini je ponovo, kao i 2011. godine, oduzelo koncesiju za istraživanje nafte i plina na prostoru Drava, kao što joj je još u rujnu prošle godine ponovo oduzelo koncesije za polja Sava i Sjeverozapadna Hrvatska. U sva tri slučaja je Visoki upravni sud presudio da je oduzimanje koncesije Ini 2011. godine bilo neopravdano te je tadašnja rješenja Ministarstva poništio, no ministarstvo Ivana Vrdoljaka ponovo je donijelo rješenje o oduzimanju koncesije. U međuvremenu, rok za obavljanje istražnih aktivnosti Ini je istekao krajem prošle godine.


  Ina će, najavljuje, ponovo pokrenuti upravni spor. Kako napominju u kompaniji, sve tri oduzete dozvole značajno se preklapaju s blokovima koji su predmet nedavno završenog natječaja za istraživanje u kontinentalnoj Hrvatskoj. Podsjetimo, za istraživanje na kopnu javilo se sedam kompanija, među njima i Ina, no kako upravo ona s državom vodi spor oko polja uz Savu, Dravu i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, pitanje je je li itko drugi od koncesionara zainteresiran za ta istražna područja.


  U slučaju istraživanja na moru, slovensko je Ministarstvo okoliša pak Hrvatskoj uputilo »prosvjednu« notu i želi se uključiti u raspravu o istraživanjima na Jadranu zbog, navode, mogućeg značajnog prekograničnog utjecaja istraživanja te im smeta što ih Hrvatska sama nije pozvala u raspravu. Isto je moguće očekivati i od Italije.