Danas Odbor

Slijedi li bura oko izbora čelnog čovjeka HRT-a? Ante Sarjanović postao iznenadni kandidat HDZ-a

Siniša Pavić

Foto S. Midzor / PIXSELL

Foto S. Midzor / PIXSELL

Zastupnike HDZ-a ne čeka ni malo lagan izbor. Morat će, ako ništa, vladajući objasniti što je to Markota učinio za svog kratkog mandata da je od kandidata koji je za v.d. ravnatelja izabran voljom svih, postao neželjen



ZAGREB Pred saborski Odbor za medije danas će izaći osam kandidata koji su ušli u utrku za mjesto glavnog ravnatelja HRT-a. Od njih osam, tri imena se spominju kao favoriti; aktualni v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Blago Markota, bivši šef tehnike HRT-a Kazimir Bačić i davnašnji šef scenografije HRT-a Ante Sarjanović. Pače, potonji je navodno i iznenadno postao prvim favoritom i opcijom HDZ-a, a sklon ga je podržati, kako se šuška, i sam premijer Andrej Plenković.


Samovolja 


No, ako se izbor glavnog ravnatelja HRT-a i čini(o) pukom formalnošću, poglavito s obzirom da je Blago Markota zaslužio v.d. mandat konsenzusom svih u sabornici, svi su izgledi da će ovo biti jedan od većih testova vjerodostojnosti HDZ-a upravo zbog spomenutog konsenzusa. Neslužbeno se, naime, doznaje kako je Markota jedini oporbi i SDP-u prihvatljiv kandidat. Ako je, pak, istina da HDZ kani silom gurati ponajprije Sarjanovića, ili kao zamjensku varijantu Bačića, svaki je konsenzus nemoguć. Ni po jada u tome da upravo HDZ nije onomad SDP-u kada su voljom svoje većine, ignorirajući protivljenje HDZ-a, izabrali Gorana Radmana za glavnog ravnatelja, predbacivao baš to – samovolju!


Godina je 2012. Sabor voljom SDP-a promovira Radmana u glavnog ravnatelja. Jasen Mesić, HDZ, u sabornici poručuje: »Inzistirali smo na političkom konsenzusu i inzistirat ćemo i dalje i na onome što smo u zakonu 2010. sami predlagali. Cijenimo Radmanove menadžerske sposobnosti, ali takav bi menadžer imao puno veći kredibilitet da je izabran konsenzusom, a ne voljom, vladajuće većine«. Odgovorio mu je Josip Kregar, kazavši da se Radmana predlaže ne zato što SDP ima većinu, već zato što je najbolji, jer nije član stranke niti netko tko je podložan političkom utjecaju. Sve ove godine HDZ žestoko kritizira SDP zbog promjene Zakona o HRT-u, poglavito donošenja odredbe koja omogućuje da se šef HRT-a bira voljom političke većine. Sada HDZ ima priliku pokazati koliko im je, i je li im, konsenzus još uvijek važan i žele li inzistirajući na konsenzusu na dulji rok riješiti sve prigovore vezano za politički utjecaj na javni servis, ili će uskočiti sami sebi u usta pa izabrati onog kojeg hoće većina. Pri tom bi sve moglo biti tim kompliciranije, ukoliko se Most prikloni SDP-u, ili jednostavno odluči pokazati mišiće i na ovoj tematici ako je istina da je Most navodno sklon Markoti.




Zastupnike HDZ-a ne čeka ni malo lagan izbor. Morat će, ako ništa, vladajući objasniti što je to Markota učinio za svog kratkog mandata da je od kandidata koji je za v.d. ravnatelja izabran voljom svih, postao neželjen.


Pitanja se namnožila 


Jesu li drugi bolji, ili je, kako kuloari bruje, »pucao sebi u nogu« smijenivši Mislava Stipića s mjesta ravnatelja poslovanja? Pitanja je još, namnožilo ih se uoči izlaska kandidata pred Odbor. U žiži je možda ponajviše Sarjanović o kojem se najmanje zna, čovjek koji će vjerojatno biti pitan štošta; od detalja iz doba kada je ravnao HRT-ovom scenografijom, do razloga zbog kojih je tijekom karijere em dolazio, em odlazio iz velikih tvrtki. I sami smo pokušali doći do Sarjanovića, no na naše pozive nije bilo odgovora. No, ono što se činilo izvjesnim i izgledanim izborom, pretvara se u rat i pat u kojem se ili gubi obraz, ili žrtvuje kandidata. Stoga i ne čudi da se jučer hodnicima spominjala i mogućnost da vladajući izlaz nađu u poništenju ovog i raspisavanju novog natječaja.