Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 26
Sutra: 18° 18° 26
23. rujna 2019.
Stara imena

Slaže se križaljka Plenkovićeve Vlade: Kliman, Butković i Medved gotovo sigurno ostaju

Pozicije im osigurava uzlet turizma i infrastrukturni projekti – Antun Kliman i Oleg Butković / snimio S. DRECHSLER
Pozicije im osigurava uzlet turizma i infrastrukturni projekti – Antun Kliman i Oleg Butković / snimio S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 12. listopad 2016. u 11:35 2016-10-12T11:35:37+02:00

Gotovo je sigurno i da će ministar financija ostati Zdravko Marić. Što se tiče Mosta, sigurne ministarske pozicije imaju Vlaho Orepić i Ante Šprlje, te najvjerojatnije i Slaven Dobrović

Hrvatski sabor će sredinom sljedećeg tjedna izglasati novu Vladu na čijem će čelu biti predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. U tijeku su konzultacije oko imena novih ministara čiji ishod će se znati početkom sljedećeg tjedna, a tada će biti jasno i tko će od postojećih članova Vlade u njoj ostati, odnosno tko će ostati bez ministarske funkcije.

Među onima za koje se očekuje da će ostati na poziciji, prije svega na osnovi rezultata u svom resoru, je ministar turizma Antun Kliman. U prilog njegovog ostanka govore rekordni rezultati u turizmu ove godine koji su premašili sve dosadašnje sezone. Ove godine, naime, očekuje se da će prihodi od turizma biti čak 9,5 milijardi eura, a da će broj noćenja dosegnuti broj od oko 90 milijuna, deset milijuna više nego u 2015. godini, što bi bile najbolje brojke hrvatskog turizma ikad. Očito je to presudilo kod birača HDZ-a u osmoj izbornoj jedinici (Istra, Primorsko-goranska županija) koji su mu svojim preferencijalnim glasovima omogućili ulazak u Sabor i tako honorirali dobre turističke brojke.

Preferencijalni glasovi

Na parlamentarnim je izborima 11. rujna ove godine dobio je 12,14 posto preferencijalnih glasova, što mu je omogućilo ulazak u Sabor.

Solidna je vjerojatnost da bi na svojoj poziciji mogao ostati i ministar branitelja Tomo Medved. On je na ovoj funkciji zamijenio kompromitiranog Miju Crnoju koji je bio prisiljen dati ostavku zbog navodnih nepravilnosti oko načina stjecanja nekretnine u Samoboru. HDZ je tada bio na velikim mukama kako pronaći nasljednika Crnoji jer nitko od viđenijih članova stranke nije želio preuzeti dužnost kako zbog toga što su bili uvrijeđeni jer nisu bili prvi izbor vodstva stranke za ovu funkciju, tako i zbog nezadovoljstva načinom na koji je stranka vođena u vrijeme dok je na njenom čelu bio Tomislav Karamarko. Na kraju se Medved prihvatio ove funkcije i u njegovom je mandatu razmontiran šator u Savskoj ulici ispred zgrade u kojoj se nalazi Ministarstvo branitelja. Medved je za vrijeme Domovinskog rata bio pripadnik prve gardijske brigade HV-a i prošao je najteža ratišta. Ima velik ugled među braniteljskom populacijom.

Ministarski učinak

Među onima koji što zbog statusa u stranci, što zbog ministarskog učinka imaju gotovo siguran položaj u novoj Vladi, svakako su Oleg Butković i Tomislav Tolušić koji su bili na čelu Ministarstva pomorstva, prometa i veza, odnosno Regionalnog razvoja i europskih fondova. Butković je potpredsjednik stranke koji je dobio najviše glasova na izbornom saboru HDZ-a u svibnju ove godine, a tijekom ministarskog mandata vodio je važne infrastrukturne projekte od kojih su neki – nizinska pruga, Luka Rijeka, istarski ipsilon – od velike važnosti za Istru i Primorsko-goransku županiju. Tolušić je pak također dobio velik broj glasova na izbornom saboru HDZ-a, bio je drugi iz Butkovića, a solidno je vodio svoj resor u ovih nešto manje od godinu dana koliko je trajala Vlada Tima Oreškovića. Naravno, gotovo je sigurno i da će ministar financija ostati Zdravko Marić.

Što se tiče Mosta, na ministarskim će pozicijama sigurno ostati ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić koji se istaknuo otporom nastojanjima Karamarka da ovlada represivnim sustavom, ali i nekim mjerama kojima se u MUP-u pokušavaju pokrenuti stvari koje u njemu stoje već godinama. Na svojim pozicijama ostat će i ministar pravosuđa Ante Šprlje, te najvjerojatnije i ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.