Učenici u rujnu u obnovljenoj školi

U Gunji počela obnova u poplavi stradale škole

Hina

Najavio je da će ovoga tjedna započeti i »masovni obnoviteljski radovi« na tom području, a krenut će i isplata novca za korisnike obnove koji su se odlučili na isplatu novca umjesto organizirane obnove



GUNJA – Na zgradi osnovne škole u Gunji, jednoj od ukupno šest u poplavi teško stradalih škola u županjskoj Posavini, danas su započeli obnoviteljski radovi, koji bi trebali biti gotovi do rujna i početka nove školske godine, a koštat će između sedam i osam milijuna kuna.


»Ako računamo koliko je dana prošlo od dana kada je rijeka Sava probila nasip i poplavila ovo područje, vidi se da su državne službe, odnosno Vlada u najkraćem mogućem roku poduzeli sve moguće mjere. Između ostalog, donesen je i poseban zakon o obnovi u Saboru i poduzete brojne druge mjere«, izjavio je zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir tijekom današnjeg posjeta gunjanskoj osnovnoj školi.


Najavio je da će ovoga tjedna započeti i »masovni obnoviteljski radovi« na tom području, a krenut će i isplata novca za korisnike obnove koji su se odlučili na isplatu novca umjesto organizirane obnove.




Po njegovim riječima, obnova teško stradalih sela u županjskoj Posavini provest će se onim smjerom kojim se voda povlačila nakon poplava. Prvi zapisnici su gotovi i prvi građani mogu potpisivati izjave o obnovi svojih domova, kazao je Uhlir i dodao kako će nakon obnove kuće u roku sedam dana biti opremljene potrebnim namještajem i bijelom tehnikom.


»Vlada brine o građanima i svi će dobiti sve što je potrebno«, poručio je Uhlir, koji će danas obići i zdravstvene ustanove na poplavljenom području čija je obnova također obuhvaćena Programom obnove i sanacije poplavljenih zgrada.


Uklanjanje srušenih, odnosno dijelom urušenih zgrada na kojima obnova nije moguća, započeto 9. srpnja, u potpunosti je završeno za području Gunje i Rajevog Sela. U tim je naseljima bilo ukupno 57 takvih građevina.


U tijeku je saniranje otpada od rušenja, selektiranje i djelomična obrada drobljenjem, a nakon što se taj posao završi započet će uklanjanje ruševina na područje naselja Račinovci, u kojem će se trebati ukloniti ukupno 50 srušenih, odnosno urušenih zgrada. Za sve ostale zgrade, koje je Građevinska inspekcija označila opasnima za korištenje, prije odluke o uklanjanju razmotrit će se mogućnost obnove.