Demonstracije u Petrinji

Radnici Gavrilovića: Ostali smo bez dionica, sada žele i naše stanove

Hina

Na arbitraži u New Yorku, Georg Gavrilović uz 300 milijuna eura za navodno neostvarenu dobit, podnio je zahtjev i za povrat svih nekretnina Gavrilovića, u koje spada oko dvije tisuće stanova, robna kuća, hotel, petrinjska tržnica i druge nekretnine, pa čak i neki gradski nogostupi



PETRINJA  Stotinjak bivših radnika petrinjskog Gavrilovića prosvjedovalo je u utorak ispred tvornice navodeći da su grubo oštećeni i obespravljeni jer su ostali bez dionica, udjela, otpremnina i drugih prava, a Georg Gavrilović, kažu, sada želi i njihove stanove.


 U organizaciji Udruge bivših djelatnika, okupljeni radnici mirno prosvjedovali ispred tvornice. Za prvi javni prosvjed izabrali su 11. studeni, jer je upravo tog dana 1991. godine Georg Đuro Gavrilović kupio pet dijelova tvornice za ukupno 3,3 milijuna njemačkih maraka.


Bivši zaposlenici tvrde kako su upravo oni gradili novu tvornicu a ne Đuro Gavrilović, ali su poslije Domovinskog rata, nakon povratka u Petrinju, ostali bez dionica tvornice, udjela, otpremnina i drugih prava, a Georg Gavrilović sada želi i njihove stanove. Procjenjuju da je na taj način oštećeno više od 5000 bivših zaposlenika. Smatraju skandaloznim zahtjev novog vlasnika tvornice za 300 milijuna eura kao naknadu za neke navodne štete.




 Na arbitraži u New Yorku, Georg Gavrilović uz 300 milijuna eura za navodno neostvarenu dobit, podnio je zahtjev i za povrat svih nekretnina Gavrilovića, u koje spada oko dvije tisuće stanova, robna kuća, hotel, petrinjska tržnica i druge nekretnine, pa čak i neki gradski nogostupi.


 Te su nekretnine nekad bile sastavni dio imovine Gavrilovićeva holdinga, ali ih Georg Gavrilović nikad nije kupio, tvrde bivši radnici. Kažu kako se kupoprodajni ugovor odnosi na pet cjelina, mesnu industriju, poljoprivredu, trgovačku mrežu, vanjsku trgovinu i transport. Budući da su gotovo svi stanovi već otkupljeni, strahuju da bi njihovim povratom Gavriloviću bio ugrožen njihov status vlasnika.


 Ogorčeni su što je 2000. godine zaustavljen postupak pronalaženja istine o prodaji tvornice i najavili su da će nastaviti s javnim prosvjedima sve dok se ne objavi istina o kupoprodaji tvornice. Na prosvjedu u utorak nosili su među ostalim transparente »Domjan – scenarist pretvrobe i privatizacije« te »Slavko Linić – grobar bivših radnika Gavrilovića«.


 Više su osoba, uključenih u kupoprodaju tvornice, optužili za ratno profiterstvo, a tvrde i kako je otac Georga Gavrilovića, Đuro već 50-tih godina isplaćen za tvornicu i korištenje njenog imena i brenda.